Recept: Långkokt högrev
  • Recept
  • Medel
  • Tid: Över 60 min

Långkokt högrev

Betyg
110 röster

Om du vill ha ett otroligt saftigt, mört och smakrikt kött ska du testa det här receptet på långkokt högrev. Det du behöver är tid, en bit högrev, morot, lök, torrt vin och lite kryddor så får du ett fantastiskt och oklanderligt gott kött!

Detta är ett recept från Buffé nr 9, 2011.

Ingredienser

  • ca 1 1/2 kg högrev i hela bitar
  • 1 gul lök
  • 1 morot
  • 2 kvistar färsk dragon
  • 2 lagerblad
  • 5 vitpepparkorn
  • 2 tsk salt
  • 7 dl torrt vitt vin
  • vatten

Så här gör du

  1. Sätt ugnen på 125°C.
  2. Skala lök och morot. Skär dem i grova bitar.
  3. Putsa ev högreven, det gör inget om det blir flera bitar. Lägg »trångt« i en gryta/kastrull tillsammans med övriga ingredienser. Fyll på med vatten så att det täcker.
  4. Ställ in i ugnen och tillaga köttet under lock ca 7 timmar, tills det är helt mört. Eller koka/sjud köttet på spisen, räkna då med ca 3 timmar. Vänd några gånger och fyll ev på med mer vatten.
  5. Ta upp köttet, sila av spadet och spara ev till sås, se Tips nedan. Lägg tillbaka köttet och resterande spadet. Servera gärna tillsammans med Gräddig dragonsås, Ört- och citrontopping, Fänkål och betor i ugn samt Krämigt stomp och Rostade päron.

För alla

Fri från gluten, laktos, mjölkprotein och ägg.

Tips

Spara gärna 6 dl (1 dl per port) av spadet till en dragonsås (se länk under steg 5).