Recept: Katarinas vaniljbullar
  • Recept
  • Medel
  • Tid: Över 60 minuter

Katarinas vaniljbullar

141 röster

Dessa smarriga vaniljbullar gör du på vetebullsdeg och fyller med en blandning av smör, socker och vaniljsocker. På de saftiga vaniljbullarna strör du sötmandel och pärlsocker innan gräddning och när bullarna svalnat får de en glasyr på florsocker.

Detta är ett recept från Buffé nr 9, 2004.

Ingredienser

30 st

  • 50 g smör
  • 5 dl mjölk
  • 50 g jäst
  • 1 1/2 dl socker
  • 2 tsk malen kardemumma
  • 1 krm salt
  • ca 15 dl vetemjöl

Fyllning

  • 200 g rumsvarmt smör
  • 1 1/2 dl socker
  • 1/2 dl vaniljsocker

Till pensling

  • 1 ägg
  • 4 msk hackad sötmandel
  • 4 msk pärlsocker
  • 4 - 4 1/2 tsk vatten

Glasyr

  • 2 dl florsocker
  • 4 - 4 1/2 tsk vatten

Så här gör du

  1. Smält smöret och häll i mjölken, värm till 37°C. Rör ut jästen i mjölken.
  2. Häll i socker, kardemumma och salt. Blanda i nästan allt vetemjöl. Knåda till en smidig deg. Låt den jäsa till dubbel storlek under en handduk, ca 40 minuter.
  3. Rör ihop fyllningen.
  4. Dela degen i 2 bitar (för 30 st), kavla ut dem till 2 fyrkanter (ca 3 mm tjocka). Bre fyllningen på fyrkanterna. Rulla ihop och skiva rullarna i 2 cm tjocka skivor. Lägg bullskivorna på en bakpappersklädd plåt eller i stora bullformar. Låt dem jäsa till dubbel storlek, ca 20 minuter.
  5. Sätt ugnen på 225°C. Pensla bullarna med ägg, strö på sötmandel och pärlsocker. Grädda bullarna gyllenbruna i 10-12 minuter. Låt dem svalna på galler.
  6. Rör ihop glasyren, ringla den över bullarna.

För alla

Gör äggfri: uteslut ägget och använd i stället t ex filmjölk eller mjölk till penslingen. Penslingen kan även helt uteslutas, eftersom bullarna
dekoreras med glasyr.
Gör mjölkfri: byt ut smöret mot mjölkfritt margarin och mjölken mot Solhavre. Innehåller gluten.