Gräddiga köttbullar med oliver och persilja

Köttbullar med gräddsås är en riktig husmansklassiker. Här byter vi rårörda lingon mot grekiska oliver och förstärker medelhavstemat med parmesan, oregano och soltorkade tomater. En härlig rätt att lyxa till vardagen med.
Ett recept från:
Buffé nr 5, 2012

Ingredienser
4 portioner
500 g nötfärs
1 dl ströbröd
1 1/2 dl mjölk
1 gul lök
2 schalottenlökar
1 vitlöksklyfta
4 soltorkade soltorkad tomat
1 ägg
1 tsk oregano
1 dl riven parmesan
1 1/2 tsk salt
3 krm peppar
1 msk olivolja till stekning
2 1/2 dl matlagningsgrädde
1/2 dl urkärnade kalamataoliver
1 dl grovhackad persilja
Gör så här
00:00:00
00:00:00
Har du lagat receptet?
Kommentarer
19 stLäste receptet i Buffé och blev sugen på att prova, och både jag och sambon tyckte det var riktigt gott. Följde receptet, men bytte ut nötfärsen mot blandfärs eftersom det var det jag hade hemma. Använde mer matlagningsgrädde, ca 4 dl, eftersom flera kommenterat att det blev för lite sås. Serverade med färskpotatis som jag tillagade hela i ugnen med en topping gjord på smör, riven cheddarost och färsk timjan (inspirerat av ett recept av Lisa Lemke). Hade även en sallad gjord på blandade blad, grön paprika och äpple, med några droppar citron, till. Tycker att rätten passar bättre som helgmat än vardagsmat, men det går nog snabbare att laga till om man serverar med pasta eller ris. För mig tog det strax över en timme, och då fick jag ändå hjälp av sambon att skrubba potatis.
Marie
En klassiker i ny form, det gillas! Mycket smakrikt, kombinationen av soltorkade tomater, oliver och parmesan är riktigt bra. Det blev dock ganska salt, så jag gjorde en sallad med bland annat äpple i för att tillföra något sött och syrligt, funkade jättebra. Serverade med rotsaker i ugn - riktigt lyxigt blev det!
Malin
En jättegod lite lyxigare vardagsrätt som gillades av familjen - dock i olika konstellationer. 5åringen äter inte sås så han fick köttbullarna utan. Rev lök och vitlök till köttbullarna samt mixade de soltorkade tomaterna - allt för att inget gnäll ska uppkomma under middagen. Det visade sig att jag inte hade någon oregano hemma så jag tog basilika istället, funkade det också. När själva såsen skulle göras så tog jag gul lök istället för scharlottenlök (hade ingen hemma) och fräste på den tillsammans med köttbullarna innan jag hällde i grädden. Smakade av såsen med lite kalvfond, svampsoja och peppar. Och la i några trötta cocktailtomater som bara låg och väntade, urkärnade gröna och svarta oliver samt en näve frysta örter (från egen sommarodling). Håller med om att det blev lite för lite sås - borde dubblas. Körde köttbullarna till tagliatelle med en driva parmesan på toppen - väldigt gott!
Humlan
Magnifikt! Bästa testlagar receptet än så länge. Mycket smak i köttbullarna även om det inte var starkt. Oliverna till som pricken över i:et. Vi hade ris till. enda negativa var att vi ville ha mer sås, så den får vi öka på tills nästa gång. vi funderar på att kanske ha en kall tzaziki till som sås istället för att dubblera såsen, kan nog bli extra somrigt och gått då. Råvarorna enkla att hitta eftersom att vi använder dem i vanliga fall för att piffa till vardagsmaten. Mmm, vattnas i munnen igen när jag tänker på den "goffiga" såsen och runda goa köttbullarna och goa riset.
Karin
Jag och maken är helt eniga: bästa testlagarreceptet hittills! Jättegoda smaker i en lyxig vardagsrätt som tog knappt en timme att laga. Smidigt att köttbullarna "sköter sig själv" den sista stunden i såsen. Vi tog vitlök även i köttbullarna och piffade till dem med lite sambal oelek samt lite mer oregano än vad som står i receptet. I såsen droppade vi i lite soya för att få en fin färg. Vi tillsatte även lite mjölk för att få mer sås men tycker ändå att det blev alldeles för lite, mängden grädde/mjölk behöver dubblas, kanske tredubblas i för att räcka. Och då behöver man ju även krydda mera! De soltorkade tomaterna, parmesanen och löken gav mycket fin smak till hela rätten! Då vi inte gillar oliver uteslöt vi dem och så tog vi något mindre persilja. Vi serverade med pasta vilket blev jättegott, lite lady och lufsen över det hela! Nästa gång provar vi att även lägga i smulad fetaost i köttbullarna samt att servera med potatis!
Evelina
Ett lyxigt vardagsrecept! Jag valde att byta ut nötfärsen mot lammfärs och toppade rätten med färsk timjan istället för persilja. Jag gillade verkligen kombinationerna med soltorkade tomater i köttbullarna och oliver till. Det var smidigt att bara köra på såsen tillsammans med köttbullarna. Jag serverade rätten med kokt potatis. Ett recept som kommer användas flitigt hemma.
Hanna
Goda gräddiga och "lena" köttbullar! Bra smak med såsen till. Jag använde blandfärs istället för nötfärs och ris som tillbehör. Fast det var en gräddig sås så kändes den inte som en tung måltid. Jag använde mer salt och svartpeppar än receptet för det tycker jag krävs i färs.
Kajsa
Mycket goda köttbullar som gick hem hos så väl vuxna som barn. Kändes som medelhavet och sommarkänslan infann sig mitt i vintern. Serverade dom med pasta till, det blev mycket bra men kommer göra mer sås nästa gång då det på slutet blev lite torrt.
Anna
Gräddiga köttbullar gav känslan och smaken av Marocanska köttbullar.Vi beslöt direkt att göra en omgång till och frysa ned till annat tillfälle. Lite mer styrka i smaken önskade vi för vår del och lade till lite extra peppar.Hackad saltgurka, babyspenat och fullkornspasta serverades till.
Margot
Köttbullar är något som jag gjort och ätit i hela mitt liv. Jag har provat med soltorkade tomater och annat gott i tidigare. Med parmesanost i blev det en premiär. Nästa gång ska jag ha i mer vitlök och peppar. Till rätten serverade jag pressad kokt potatis. Fick slå på mer grädde för att få mer sås.
Ulrika