Danskt surdegsbröd med pumpakärnor och torkad frukt
5Världens godaste

Ett härligt recept på gott danskt surdegsbröd. Du använder bland annat rågkross, rågsurdeg, solrosfrön, linfrön, torkade aprikoser, pumpakärnor och russin. Matigt och fantastiskt gott!
Ett recept från:
Buffé nr 11, 2010

Ingredienser
1 bröd
Dag 1 Blötläggning
2 dl kallt vatten
200 g rågkross (200 g motsvarar 3 dl)
50 g rågsurdeg (50 g motsvarar 1/2 dl)
60 g solrosfrön (60 g motsvarar 1 dl)
16 g hela linfrön (16 g motsvarar 2 msk)
5 g salt (5 g motsvarar 3/4 tsk)
Dag 2 Deg
130 g torkade aprikoser (130 g motsvarar 2 dl)
1 dl kallt vatten
160 g vetemjöl (160 g motsvarar 2,7 dl)
40 g rågsikt (40 g motsvarar 3/4 dl)
100 g rågsurdeg (100 g motsvarar 1 dl)
10 g jäst
5 g salt (5 g motsvarar 3/4 tsk)
130 g rostade pumpakärnor (130 g motsvarar 2 1/2 dl)
130 g russin (130 g motsvarar 2 dl)
smör till formen
ev pumpakärnor att strö över
Gör så här
Gör så här- texten är avsedd för 1 stort bröd eller 20 små bröd.
02:00:00
02:00:00
00:10:00
00:45:00
00:10:00
00:20:00
Har du lagat receptet?
Kommentarer
6 stJättegott och enkelt att göra. Hade inte linfrö hemma, så jag tog sesmfrö. Så tog jag vetesurdeg istället för råg och fullkornsvete i stället för rågsikt. Hällde i två enliters formar och det behövdes. En och en halvliters form hade blivit för liten.
Karin
Det blev inte så som på bilden, brödet blev ganska platt. Undrar om det skall mera jäst eller mjöl till för att det ska bli mer matigt? Särskilt med tanke på alla goda ingredienser... Tacksam för svar!
Åse-gun christi
Hej Åse-Gun! Trist att det ej blev som på bilden. Kanske kan det bero på formens storlek. Men degen höjer sig inte särskilt mycket. Hälsningar Michelle
ICA-köket
Jättegott bröd! Lätt att göra.
Ingrid
Har någon provat att göra mindre bröd av degen? Som småbullar? Jag provade idag och det blev inte sådär riktigt bra. Blev ingen höjd på dem.
Anna
Måtten stämmer och Bufféredaktionen har lagat detta flera gånger och meddelar att det blir en kladdig deg, nästan som smet - men gott!
Ica-köket
Ska det verkligen bara vara 2,7 plus 3/4 dl mjöl i hela degen när degvätskan är 3 dl? Det låter väldigt kladdigt? Har någon på er redaktion provat detta?
Maria