Danskt surdegsbröd med pumpakärnor och torkad frukt

Betyg 5 av 5.5 personer har röstat
Receptet har 6 kommentarer
5Världens godaste
Danskt surdegsbröd med pumpakärnor och torkad frukt

Ett härligt recept på gott danskt surdegsbröd. Du använder bland annat rågkross, rågsurdeg, solrosfrön, linfrön, torkade aprikoser, pumpakärnor och russin. Matigt och fantastiskt gott!

Ett recept från:
Buffé nr 11, 2010

Danskt surdegsbröd med pumpakärnor och torkad frukt

Ingredienser

1 bröd

Dag 1 Blötläggning

2 dl kallt vatten
200 g rågkross (200 g motsvarar 3 dl)
50 g rågsurdeg (50 g motsvarar 1/2 dl)
60 g solrosfrön (60 g motsvarar 1 dl)
16 g hela linfrön (16 g motsvarar 2 msk)
5 g salt (5 g motsvarar 3/4 tsk)

Dag 2 Deg

130 g torkade aprikoser (130 g motsvarar 2 dl)
1 dl kallt vatten
160 g vetemjöl (160 g motsvarar 2,7 dl)
40 g rågsikt (40 g motsvarar 3/4 dl)
100 g rågsurdeg (100 g motsvarar 1 dl)
10 g jäst
5 g salt (5 g motsvarar 3/4 tsk)
130 g rostade pumpakärnor (130 g motsvarar 2 1/2 dl)
130 g russin (130 g motsvarar 2 dl)
smör till formen
ev pumpakärnor att strö över

Gör så här

Gör så här- texten är avsedd för 1 stort bröd eller 20 små bröd.
02:00:00
02:00:00
00:10:00
00:45:00
00:10:00
00:20:00

Har du lagat receptet?

Vad tyckte du om receptet?

Kommentarer

6 st
  • Jättegott och enkelt att göra. Hade inte linfrö hemma, så jag tog sesmfrö. Så tog jag vetesurdeg istället för råg och fullkornsvete i stället för rågsikt. Hällde i två enliters formar och det behövdes. En och en halvliters form hade blivit för liten.

    Karin

  • Det blev inte så som på bilden, brödet blev ganska platt. Undrar om det skall mera jäst eller mjöl till för att det ska bli mer matigt? Särskilt med tanke på alla goda ingredienser... Tacksam för svar!

    Åse-gun christi

    Hej Åse-Gun! Trist att det ej blev som på bilden. Kanske kan det bero på formens storlek. Men degen höjer sig inte särskilt mycket. Hälsningar Michelle

    ICA-köket

  • Jättegott bröd! Lätt att göra.

    Ingrid

  • Har någon provat att göra mindre bröd av degen? Som småbullar? Jag provade idag och det blev inte sådär riktigt bra. Blev ingen höjd på dem.

    Anna

  • Måtten stämmer och Bufféredaktionen har lagat detta flera gånger och meddelar att det blir en kladdig deg, nästan som smet - men gott!

    Ica-köket

  • Ska det verkligen bara vara 2,7 plus 3/4 dl mjöl i hela degen när degvätskan är 3 dl? Det låter väldigt kladdigt? Har någon på er redaktion provat detta?

    Maria

Testa liknande recept

  • Grov yoghurtlimpa
    Betyg 3.3 av 5.29 personer har röstat
    Receptet har 8 kommentarer
    Receptet tar Över 60 min att tillaga
    Receptet har Medel svårighetsgrad
  • Frukostbröd med havre
    Betyg 4 av 5.148 personer har röstat
    Receptet har 32 kommentarer
    Receptet tar Över 60 min att tillaga
    Receptet har Medel svårighetsgrad
  • Tyskt fullkornsbröd
    Betyg 3.2 av 5.19 personer har röstat
    Receptet har 3 kommentarer
    Receptet tar Över 60 min att tillaga
    Receptet har Avancerad svårighetsgrad
  • Rågkakor
    Betyg 3.4 av 5.13 personer har röstat
    Receptet har 2 kommentarer
    Receptet tar Över 60 min att tillaga
    Receptet har Medel svårighetsgrad
  • Annerstaskolans yoghurtlimpa
    Betyg 3.4 av 5.44 personer har röstat
    Receptet har 3 kommentarer
    Receptet tar Över 60 min att tillaga
    Receptet har Medel svårighetsgrad
  • Lingonlimpa med gräddfil
    Betyg 4.1 av 5.33 personer har röstat
    Receptet har 3 kommentarer
    Receptet tar Över 60 min att tillaga
    Receptet har Medel svårighetsgrad