Recept: Citronpaj
  • Recept
  • Medel
  • Tid: Över 60 min

Citronpaj

110 röster

Citronpaj med maräng är en underbar efterrätt. Ett sprött pajskal fyllt med syrlig citronkräm och toppat med ljuvligt seg maräng är en svårslagen dessert.

Detta är ett recept från Buffé nr 10, 2001.

Ingredienser

  • 125 g rumstempererat smör
  • 1 dl strösocker
  • 1 ägg
  • 4 dl vetemjöl

Fyllning

  • rivet skal av 2 citroner
  • juicen av 2 citroner (juicen av 2 st motsvarar knappt 1 dl)
  • 3 äggulor
  • 125 g smör
  • 2 dl strösocker

Maräng

  • 3 äggvitor
  • 2 dl strösocker

Så här gör du

  1. Mixa smör, socker och ägg smidigt. Rör ner mjölet och samla till en deg. Låt vila kallt i en timme.
  2. Sätt ugnen på 225°C.
  3. Kavla ut degen och klä en pajform, ca 28 cm i diameter (för 8 port). Grädda i 10 minuter. Låt svalna.
  4. Sätt ugnen på 250°C, grill eller enbart övervärme.
  5. Fyllning: Tvätta citronerna väl. Riv skalet fint och pressa ut juicen. Vispa samman citronjuice, citronskal och äggulor.
  6. Smält smöret och blanda ner socker och citronblandningen. Sjud på svag värme tills krämen tjocknar. Låt den kallna och häll i pajskalet.
  7. Maräng: Vispa äggvitorna styva. Tillsätt sockret, lite åt gången och vispa till en tjock marängsmet. Fördela jämnt på citronpajen. Grädda i ca 3 minuter.