Choklad- och kolatårta

Betyg 3.9 av 5.198 personer har röstat
Receptet har 81 kommentarer
Choklad- och kolatårta

Obeskrivligt populär choklad- och kolatårta! Kolasåsen som du brer över chokladbotten får varenda besökare på fall. Var noga med att spara en bit till dig själv innan du serverar tårtan!

Ett recept från:
Buffé nr 11, 1999

Choklad- och kolatårta

Ingredienser

8 portioner

Kaka

200 g smör eller margarin
3 dl strösocker
2 ägg
2 dl vetemjöl
1 tsk bakpulver
4 tsk vaniljsocker
1 dl kakao
smör (till formen)
ströbröd (till formen)

Kolakräm

3 dl strösocker
3 msk sirap
150 g mörk choklad
3 dl vispgrädde
150 g smör eller margarin

Gör så här

00:00:00
00:00:00

Har du lagat receptet?

Vad tyckte du om receptet?

Kommentarer

81 st
  • Jättegod tårta!!!

    Rigmor

  • Kolakrämen behöver kokas varsamt för att inte bli för varm och sockra sig. Jag gör den i springform för att kunna lägga ett tjockt kolakrämslager. Min farmor gjorde denna varje jul när hon levde. Jag älskar den!

    Tove

  • Supergod! Alla trodde att jag köpt tårtan då den blev så blank och proffsig! Tar lite tid att göra men det är såå värt det!

    Carina

  • Kan man använda glutenfri mjöl till kakan ?

    Monika

    Hej Monika! Det är inget vi har provbakat med men det bör gå att byta ut vetemjölet mot glutenfri mjölmix i detta recept. Hälsningar Ulrika

    ICA-köket

  • Skulle inte kalla det kolakräm. Blev lite bitter av mörk choklad. 20-25 min gjorde kakan för torr.

    Henrik

  • Jag älskade för övrigt att det var så n mycket kola hällde upp medan kakan var i formen och så fick det stelna, som ett lager fudge 😁

    Marie

  • Har gjort denna käka flera gånger. Så gott blir det. Bäst dagarna efter! Den blir riktigt fast och mäktig och det är svårt att låta bli att gå till kylen och skära upp tunna små skivor av kakan 😊 riktigt roligt med ett så gammalt recept, att lösa kommentarerna är ju som värsta tidsresan! 😁

    Marie

  • En väldigt god tårta! Alla tyckte om den, fast man kan bara ta små bitar för den är mäktig. Dock var chokladkolasåsen svår att få att stelna, så jag tror att man måste minska mängden smör. Vi hade tårtan i kylen för att den skulle stelna lite, och sen fick vi ösa upp smeten på tårtan i små klumpar.

    Claudia

  • Hej Nighat! Visst är denna underbart god! Själva tårtan kan du frysa med kolakrämen får du vänta med att lägga på tills den är dags att äta, eller dagen innan. Hälsningar Michelle

    Ica-köket

  • jag tycker den är så god. Vår favorit tårta, och har bakat den hur många ggr som helst. Jag vill veta att om det går att frysa tårtan?

    Nighat habib

Testa liknande recept

  • Vegansk chokladtårta
    Betyg 3.8 av 5.74 personer har röstat
    Receptet har 23 kommentarer
    Receptet tar Över 60 min att tillaga
    Receptet har Avancerad svårighetsgrad
  • Brownietårta med vit chokladpannacotta
    Betyg 4.2 av 5.99 personer har röstat
    Receptet har 35 kommentarer
    Receptet tar Över 60 min att tillaga
    Receptet har Medel svårighetsgrad
  • Lyxig chokladkaka med sommarbär
    Betyg 3.4 av 5.171 personer har röstat
    Receptet har 10 kommentarer
    Receptet tar Över 60 min att tillaga
    Receptet har Medel svårighetsgrad
  • Drömrulltårta
    Betyg 4.3 av 5.68 personer har röstat
    Receptet har 5 kommentarer
    Receptet tar Över 60 min att tillaga
    Receptet har Medel svårighetsgrad
  • Biskvitårta
    Betyg 4.8 av 5.17 personer har röstat
    Receptet har 1 kommentarer
    Receptet tar Över 60 min att tillaga
    Receptet har Medel svårighetsgrad