Recept: Chèvregratinerade päronpuckar med lökmarmelad
  • Recept
  • Medel
  • Tid: Under 60 minuter

Chèvregratinerade päronpuckar med lökmarmelad

20 röster

Dessa underbara små gratinerade päronpuckar är ett lyxigt tillbehör till framförallt olika kötträtter på nöt, som till exempel en rosastekt kalvfilé. Päronen och getosten bildar tillsammans med marmeladen på lök, rosmarin, honung och timjan ett välkomponerat smakpar.

Detta är ett recept från Buffé nr 12, 2012.

Ingredienser

  • 200 g getost av chèvretyp
  • 3 päron t ex conference (3 st motsvarar 600 g)

Lökmarmelad

  • 1/2 gul lök
  • 2 msk balsamvinäger
  • 1 msk honung
  • 1/2 tsk torkad rosmarin
  • 3 msk olivolja

Så här gör du

  1. Dagen före nyårsafton: Börja med lökmarmeladen. Skala och finhacka löken. Fräs den mjuk i olja i en kastrull.
  2. Tillsätt övriga ingredienser till lökmarmeladen och koka ihop till en mörk sirapsliknande marmelad. Hit kan förberedas.
  3. Nyårsafton: Skär getosten i cm tjocka skivor. Skär cmtjocka skivor tvärs över päronen där de är som tjockast (ta bort ev kärnor). Resten av päronen kansparas och användas till desserten.
  4. Lägg päronen på en bakpappersklädd plåt. Fördela osten på päronen. Ställ i kylen fram till tillagning. Hit kan förberedas.
  5. Strax före servering. Sätt ugnen på 225°C. Tillaga mitt i ugnen tills osten smält lite och fått fin färg, 5–8 minuter.
  6. Toppa päronpuckarna med marmeladen.

För alla

Fri från gluten och ägg.
Gör laktosfri: ersätt getosten med t ex laktosfri salladsost eller smakrik hårdost.
Gör mjölkproteinfri: ersätt getosten med tofu eller annat mjölkfritt ostalternativ.