Hej!

Du verkar ha en gammal webbläsare. Uppdatera för att få ut det mesta av ICA.se.

Recept

Lammstek med fetaost och vitlök

Det här utsökta receptet på lammstek med fetaost och vitlök är något utöver det vanliga. Den fetaostfyllda lammsteken tillsammans med ugnsbakade äpplen, lök och salladslök skapar en himmelsk smakkombination samt en festlig och förförisk rätt.

Detta är ett recept från Buffé nr 3, 1999.

Ingredienser

  • 2 kg urbenad lammstek
  • 150 g fetaost
  • 1 knippa persilja
  • 6 vitlöksklyftor
  • 2 tsk salt
  • 2 krm svartpeppar
  • 3 msk smör
  • 6 små syrliga, smakrika äpplen (gärna Ingrid Marie)
  • 3 gula lökar
  • 2 knippor salladslök
  • olja (till plåten)

Gör så här

  1. Sätt ugnen på 125°C.
  2. Skär och fläk upp lammsteken, så att den blir ett plant stycke. Skär fetaosten i stavar. Hacka persiljan. Krossa vitlöksklyftorna. Lägg detta i en sträng på köttet. Rulla ihop köttet och bind med steksnöre. 
  3. Gnid in steken med salt och peppar. Lägg den i en ugnssäker form. Klicka smör ovanpå. Stek 1 1/2-2 timmar i ugnen. Använd stektermometer, vid 70°C är steken lätt rosa inuti. Linda in steken i aluminiumfolie och låt den vila tills resten är klart.
  4. Sätt ugnen på 200°C.
  5. Dela äpplena i 4 delar. Ta bort kärnhus, men inte skalet. Skala löken och skär den i klyftor. Skär salladslöken i stavar. Lägg detta på en plåt med olja. Ställ in i ca 15 minuter i ugnen.
  6. Servera köttet tillsammans med äppel- och lökröran.