Örtig mandeltorsk med grönsakscouscous

Att tillaga fisk i paket är skonsamt. Alla smaker bevaras, det blir saftigt och så kan man stoppa ner nästan vad som helst i paketen. Varför inte låta var och en göra sitt eget paket och krydda efter tycke och smak?
Ett recept från:
Buffé nr 5, 2012

Ingredienser
4 portioner
Grönsakscouscous
3 dl couscous
1 1/2 msk konc grönsaksfond
1/2 zucchini (à ca 150 g)
1 msk olja till stekning
1/2 tsk salt
1 fänkål (à ca 200 g)
1 dl finhackad persilja
1 msk färskpressad citronjuice
Örtig mandeltorsk
50 g rumsvarmt smör
1 dl hackade örter t ex persilja, dill, gräslök, körvel
finrivet skal av 1/2 citron
1 msk färskpressad citronjuice
ca 500 g ryggfilé av torsk (MSC-märkt)
1 krm salt
1/2 krm nymalen vitpeppar
4 msk rostade mandelspån
olivolja
Gör så här
00:20:00
00:20:00
Har du lagat receptet?
Kommentarer
15 stNy favorit! Doften av citron och örter är helt fantastisk när man öppnar foliepaketet. Lättlagad rätt som går att variera på många olika sätt. Själv har jag provat både ris och quinoa istället för couscous, och aubergine och paprika istället för fänkål. Kanongott!
Malin
God och enkel fiskrätt. Foliepaket blir enklare om man använder folieformar och täcker med aluminiumfolie. Vi tyckte inte fisken var färdig efter 20 min i ugn så vi körde den 10 min till. Varför börja med couscousen när den blir klar på halva fiskens tillagningstid? Couscousen var överraskande god med grönsaker. Helt klart något vi kommer göra även till andra rätter. Nästa gång vi lagar receptet kanske vi även kommer ihåg mandelspånen.
Jessicha
Jag och min son Bobby gjorde som min mormor på sin tid när hon tillagade fryst fisk. Vi tinade fisken i mjölk över natten i kylskåpet. Fiskenas konsistens blir precis som om det vore nyfångad . Lite extra kryddor behövdes i vår smak.Vi valde lite större couscous så det blir saftigare och hackade även ned en tomat för attt få lite härligare färger i couscousen.Liten kommentar av ordningen i receptet: Vi tyckte att man hellre skulle börja att tillaga torsken eftersom den skulle in i ugn i 20 min .Couscosen tog ca 10 min att tillaga. Började man med torsken och sen med couscuosen så var allt färdigt samtidigt. Enkelt recept att tillaga en god fisk rätt!
Margot
En riktigt god rätt! Vi använde 1/2 buljongtärning istället för fond. Tänkte som alltid byta ut couscousen mot bulgur eftersom vi gillar det bättre. Men det blev bulgur med hela korn pga att vi hade köpt fel. Vi tror det hade varit godare med vanlig bulgur.. Hoppade över salt på zucchiniskivorna pga att det brukar bli salt nog med buljong i rätten. Fänkål fungerar alltid med fisk! Hade ganska stora bitar av torsken (drygt 500g fördelat på tre bitar) och lät därför den vara i ugnen i 25 minuter. Den blev saftig och mycket god. Mandeln var som pricken över i-et! Vi kommer givetvis att laga detta igen..
Agneta
Den här rätten var kanongod. Couscousen gick snabbt att tillaga. Nästa gång gör jag nog i ordning fiskpaketen först och gör couscousen under tiden som fisken är i ugnen. Fänkål är egentligen inte på min topplista, men här var det faktiskt gott!! Vi köpte fryst torskfilé och tinade dessa över natten. De färska örterna som jag använde (Persilja, Dill och gräslök) i kombination med smör påminner om sommaren, och när grillsäsongen drar igång kommer vi garanterat lägga foliepaketen på grillen istället för i ugnen. Rätten var lättlagad, enkel att förbereda om man vill, kändes fräsch och såg smakfull ut när den var serverad.
Cecilia
Använder oss ofta av folieinpackning när vi tillagar fisk för behåller både smaker och förhindrar att det blir torrt samtidigt som det är ett smidigt sätt att laga maten. Gillade smakmixen på fisken men la till lite extra mandel. Även grönsakerna uppskattades men bytte ut couscous mot bulgur som ger lite mer tuggmotstånd. GOTT!
Annika
Trevliga, intressanta och nya smaker i en blandning. Vi har alltid tyckt att fisk är svårt att tillaga, det är svårt att hitta bra recept. Därför blir det ofta att vi kör på i vanliga spår. Detta var ett bra alternativ som hela familjen gillade. Jag hittade däremot ingen fänkål, tror inte det gjorde så mycket. Vi är inga älskare av det ändå. Det gick snabbt och var enkelt att tillaga. Detta kommer vi defintivt att laga igen.
Anne
Detta var en snabblagad och nyttig rätt. Ingredienserna var lätta att hitta. Jag minskade mängden fänkål rejält, annars gjordes inga större ändringar i receptet. Jag tillagade rätten i ugn, men den blir säkert god på grillen också. Bra smakkombinationer, mandelflarnen var en särskilt trevlig idé. Couscous är gott och trevligt som omväxling till ris och pasta, men det blir lätt grötigt, så även nu. Utseendemässigt blev rätten kanske inte så rolig, men helhetsintrycket gjorde ändå att den fick klart godkänt. Det är mycket möjligt att jag kommer att laga detta igen, i så fall kompletterar jag nog med lite fler sorters örter.
Emma
Mycket lättlagad och otroligt god rätt. Jag provlagade denna rätt i helgen. Vädret var helt fantastiskt, och vi gick en lång promenad efter frukosten. Innan vi gick tog jag fram smöret så att det skulle rumstempereras och även frysta hackade örter som jag hade i frysen (persilja och dill). När vi kom tillbaka gjorde jag iordning fisken och ställde den i ugnen. Under tiden den tillagades fixade jag couscousen. Jag gillar inte anissmak, därför uteslöt jag fänkålen. Jag glömde även citronen, både i couscousen och i fisken, men det gjorde faktiskt ingenting. Mandeltorsken smakade gudomligt och såg superläcker ut. Jag serverade den i folie och lade den gröna couscousen brevid.
Tatiana
Vi använde ganska stora bitar färsk torskrygg, så vi började med den. Medan fisken var i ugnen gjorde vi i ordning grönsakscouscousen. Enkel tillagning och "wow" vilken smaksensation! Vi lagade detta igen men bytte då ut grönsakscouscousen mot "potatismosskojs" vilket faktiskt blev ännu bättre. Vilken höjdarmiddag!
Anna-karin