Kolapaj med röda vinbär och flingsalt

Betyg 4.3 av 5.80 personer har röstat
Receptet har 14 kommentarer
Kolapaj med röda vinbär och flingsalt

Flingsalt överraskar i denna gudomliga kolapaj med kanel. Säsongens röda vinbär och vispad crème fraiche gör det till en riktig drömdessert!

Ett recept från:
Buffé nr 8, 2012

Kolapaj med röda vinbär och flingsalt

Ingredienser

8 portioner

Pajdeg

125 g smör
1 dl socker
1 dl havregryn
2 dl vetemjöl
1 tsk kanel

Kolafyllning

3 dl vispgrädde
1 1/2 dl ljus sirap
1 1/2 dl ljust muscovadosocker
1 1/2 tsk vaniljsocker
75 g smör
1/2 tsk flingsalt

Till servering

2 dl crème fraiche (34 %)
3 dl repade röda vinbär eller lingon
kanel

Gör så här

00:30:00
00:10:00
00:20:00
01:00:00

Har du lagat receptet?

Vad tyckte du om receptet?

Kommentarer

14 st
  • Supergott! Perfekt till de sura vinbären. Hade bara mörkt muscovadosocker men det blev jättebra det också.

    Maria

  • Går det att göra kolasåsen i förväg och sedan tina upp när det är dags att göra pajen?

    Julia anna

    Hejsan! Jag skulle gissa att det är bättre att göra hela pajen i förväg då. Annars kan det vara svårt att få ut kolasåsen snyggt i pajskalet. Hoppas det smakar! Vänliga hälsningar Tove

    ICA-köket

  • En god kolapaj. Det tog dock drygt en timme att koka kolasås (till 122 grader). Gjorde pajen glutenfri och det krävdes ett par matsked vatten och en äggula för att få ihop pajdegen. Nästa gång kommer jag att koka mer kolasås, det var inte tillräckligt med 3 dl vispgrädde.

    Tanja

  • 200 grader varmluft eller vanlig ugn?

    Ninnie

    Tack för din fråga Ninnie! Alla våra recept är lagade med "vanlig" över- och undervärme om inget annat anges. Lycka till och hoppas det ska smaka. Hälsningar Ulrika

    ICA-köket

  • Nu har jag bakat den här pajen tre gånger. Brukar inte ha några problem att följa recept men det har skitit sig varje gång. Degen till botten går inte ihop sig eller skär sig så allt smör separeras. Går knappast att trycka ut så det blir en kant på 4 cm. Har testat två gånger med glutenfritt (mjölmix och mandelmjöl) och en sista gång idag med vetemjöl och det blir samma resultat. Smöret rinner ut från pajformen. Vet inte om det är något fel på smöret men något är galet om alla andra har lyckats med sina pajdegar…

    Malena

  • Ah herregud....🤤🤤🤤 Jag nästan svimmade när jag smakade på den färdiga kolasmeten....😍 Så lättlagat recept oxå!😀 TACK!!!

    Lovisa

  • Hej! Varför kan ni inte skriva in till vilken temperatur kolan ska kokas? Undrar Stefan

    Stefan

    Hej Stefan! Tack för din fråga! Kolafyllningen ska hålla en temperatur på mellan ca 116-122°C beroende på hur fast du vill ha fyllningen, ju högre temperatur desto fastare konsistens. Lycka till med bakningen! Hälsningar Elina

    ICA-köket

  • Underbar!!

    Evelina

  • Supergod! Men fick koka kolan ca dubbel så lång tid som receptet avgav.

    Sara evira

  • Går den att frysa?

    Anna

    Hej Anna! Pajen går alldeles utmärkt att frysa. Tina upp pajen i kylen och dekorera vid servering. Hoppas att du gillar pajen! Hälsningar Elina

    ICA-köket

Testa liknande recept

  • Vinbärsgröt med ingefära och kokos
    Betyg 3.4 av 5.5 personer har röstat
    Receptet har 1 kommentarer
    Receptet tar Under 15 min att tillaga
    Receptet har Enkel svårighetsgrad
  • Vinbärssylt
    Betyg 4.6 av 5.12 personer har röstat
    Receptet har 6 kommentarer
    Receptet tar Över 60 min att tillaga
    Receptet har Medel svårighetsgrad
  • Svartvinbärsgelé
    Betyg 3.8 av 5.16 personer har röstat
    Receptet har 7 kommentarer
    Receptet tar Över 60 min att tillaga
    Receptet har Medel svårighetsgrad
  • Svartvinbärssylt med kardemumma
    Betyg 4.5 av 5.10 personer har röstat
    Receptet har 3 kommentarer
    Receptet tar Under 30 min att tillaga
    Receptet har Medel svårighetsgrad
  • Vinbärsgelé
    Betyg 4.2 av 5.216 personer har röstat
    Receptet har 49 kommentarer
    Receptet tar Över 60 min att tillaga
    Receptet har Medel svårighetsgrad