Kolapaj med röda vinbär och flingsalt

Flingsalt överraskar i denna gudomliga kolapaj med kanel. Säsongens röda vinbär och vispad crème fraiche gör det till en riktig drömdessert!
Ett recept från:
Buffé nr 8, 2012

Ingredienser
8 portioner
Pajdeg
125 g smör
1 dl socker
1 dl havregryn
2 dl vetemjöl
1 tsk kanel
Kolafyllning
3 dl vispgrädde
1 1/2 dl ljus sirap
1 1/2 dl ljust muscovadosocker
1 1/2 tsk vaniljsocker
75 g smör
1/2 tsk flingsalt
Till servering
2 dl crème fraiche (34 %)
3 dl repade röda vinbär eller lingon
kanel
Gör så här
00:30:00
00:10:00
00:20:00
01:00:00
Har du lagat receptet?
Kommentarer
14 stSupergott! Perfekt till de sura vinbären. Hade bara mörkt muscovadosocker men det blev jättebra det också.
Maria
Går det att göra kolasåsen i förväg och sedan tina upp när det är dags att göra pajen?
Julia anna
Hejsan! Jag skulle gissa att det är bättre att göra hela pajen i förväg då. Annars kan det vara svårt att få ut kolasåsen snyggt i pajskalet. Hoppas det smakar! Vänliga hälsningar Tove
ICA-köket
En god kolapaj. Det tog dock drygt en timme att koka kolasås (till 122 grader). Gjorde pajen glutenfri och det krävdes ett par matsked vatten och en äggula för att få ihop pajdegen. Nästa gång kommer jag att koka mer kolasås, det var inte tillräckligt med 3 dl vispgrädde.
Tanja
200 grader varmluft eller vanlig ugn?
Ninnie
Tack för din fråga Ninnie! Alla våra recept är lagade med "vanlig" över- och undervärme om inget annat anges. Lycka till och hoppas det ska smaka. Hälsningar Ulrika
ICA-köket
Nu har jag bakat den här pajen tre gånger. Brukar inte ha några problem att följa recept men det har skitit sig varje gång. Degen till botten går inte ihop sig eller skär sig så allt smör separeras. Går knappast att trycka ut så det blir en kant på 4 cm. Har testat två gånger med glutenfritt (mjölmix och mandelmjöl) och en sista gång idag med vetemjöl och det blir samma resultat. Smöret rinner ut från pajformen. Vet inte om det är något fel på smöret men något är galet om alla andra har lyckats med sina pajdegar…
Malena
Ah herregud....🤤🤤🤤 Jag nästan svimmade när jag smakade på den färdiga kolasmeten....😍 Så lättlagat recept oxå!😀 TACK!!!
Lovisa
Hej! Varför kan ni inte skriva in till vilken temperatur kolan ska kokas? Undrar Stefan
Stefan
Hej Stefan! Tack för din fråga! Kolafyllningen ska hålla en temperatur på mellan ca 116-122°C beroende på hur fast du vill ha fyllningen, ju högre temperatur desto fastare konsistens. Lycka till med bakningen! Hälsningar Elina
ICA-köket
Underbar!!
Evelina
Supergod! Men fick koka kolan ca dubbel så lång tid som receptet avgav.
Sara evira
Går den att frysa?
Anna
Hej Anna! Pajen går alldeles utmärkt att frysa. Tina upp pajen i kylen och dekorera vid servering. Hoppas att du gillar pajen! Hälsningar Elina
ICA-köket