Lammfilé med rosmarinströssel, citronbulgur och morotsbearnaise

Betyg 3.3 av 5.
48 personer har röstat
3
Lammfilé med rosmarinströssel, citronbulgur och morotsbearnaise

En festlig måltid finner du i denna lammfilé med rosmarinströssel, citronbulgur och morotsbearnaise. Den lite syrliga bulgurn och lena bearnaisen med morot, vitvinsvinäger och dragon passar utmärkt till den stekta, möra lammfilén och en grönsallad.

Ett recept från:
Buffé nr 11, 2010

Lammfilé med rosmarinströssel, citronbulgur och morotsbearnaise

Ingredienser

4 portioner
ca 600 g  lammfilé
1 msk  smör
1 msk  olivolja
1   stor vitlöksklyfta
2 - 2 1/2   kvistar rosmarin
rivet eller hackat skal av 1   citron
salt
nymalen svartpeppar

Citronbulgur

1 1/2 dl  bulgur
5 dl  vatten
1 1/2 msk  konc grönsaksfond
1 msk  färskpressad citronjuice
2 msk  hackad bladpersilja
1 msk  olivolja

Morotsbearnaise

4   morötter (à ca 100 g)
5 - 6   färska dragonkvistar
1/2 dl  vitvinsvinäger
75 g  rumsvarmt smör
salt och peppar

För alla

Gör glutenfri: ersätt bulgur med quinoa, ris, majs eller bönor.
Gör laktosfri: byt smör mot laktosfritt matfett, kontrollera innehållet i fonden.
Gör mjölkproteinfri: byt smör mot mjölkfritt matfett, kontrollera innehållet i fonden.
Gör äggfri: kontrollera innehållet i fonden.

Receptet är lagat och kommenterat av Buffés Testlagare 2010. 
Testlagarnas kommentarer finns även i Buffé nr 11 2010.

 

Ursula
Det enda jag är skeptisk till sedan barnsben är kokta morötter, så här var det uppförsbacke. Ända tills bean hamnade
i munnen – så fräsch och örtigt ren i smaken. Andra gången flyttade jag köttets örter till en salsa verde. Lammet grillade vi. Nykokta bondbönor till. Får man ge sig själv en sexa i betyg?
BETYG: 4,8

Jonas
Ett stort wow till morotsbearnaisen, den kunde jag ätit utan någonting till! Andra gången ugnsstekte jag en kyckling fylld med rosmarin, citron och vitlök. Gjorde bearnaisen lite nyttigare genom att byta ut en tredjedel av smöret mot kvarg. Fortfarande himmelskt.
BETYG: 4,5

Helena
Bästa testlagarrätten 2010 är korad. Bearnaisen var ju kanongod, den kommer vi att göra i andra sammanhang. Citronbulgurn var inte poppis, men en potatisgratäng med vitlök till gick hem.
BETYG: 4,8

Gör så här

Har du lagat receptet?

Vad tyckte du om receptet?

Betyg 3.3 av 5.
48 personer har röstat

Kommentarer

Det står så här: 4 morötter (à ca 100 g). Jag blev mycket konfunderad. Det betyder 400 g totalt – är det vad som avses?

Birgitta

2020-11-12

Hej Birgitta! Helt rätt, det ska vara 400 g morötter (för 4 portioner). Hoppas att du gillar receptet! Hälsningar Elina

Redaktionen

2020-11-12

Jag är jättebesviken på morotsbearnaisen. Den smakade mest morotspuré med dragonsmak. Tråkigt

Ulla

2010-11-29

Morotsbearnaisen var pricken över i:et. Den lite söta morotsröran matchade den mer syrliga bulguren perfekt. Kan säkert även göras lite billigare med fläskfilé.

Ralf

2010-11-19

Testa liknande recept

Tabbouleh med linser
Betyg 4.3 av 5.
3 personer har röstat
Under 45 min att tillaga
Vintrig sallad med brysselkål, feta och apelsin
Betyg 3.8 av 5.
40 personer har röstat
Under 30 min att tillaga
Sensommarens godaste bulgursallad
Betyg 4.6 av 5.
30 personer har röstat
Under 30 min att tillaga
Timjan- och citronlax med pestobulgur
Betyg 4 av 5.
4 personer har röstat
Under 45 min att tillaga
Kofte med frukt och nötter i tomatsås
Betyg 2.9 av 5.
9 personer har röstat
Under 45 min att tillaga
Bulgur à la Malta
Betyg 2.7 av 5.
7 personer har röstat
Under 30 min att tillaga