humansponsring

Childhood arbetar för att barn ska få vara barn

Framtiden blir så bra som våra barn mår. Därför stödjer ICA sedan 13 år tillbaka World Childhood Foundation; organisationen som arbetar med att förebygga våld och övergrepp mot barn, både här i Sverige och resten av världen.

Så kan du bidra till en ljusare framtid

När du köper utvalda varor hos oss i jul är du också med och bidrar till att barn får det bättre. I år kan du välja mellan olika varor som till exempel saffran, plommontomater, packad potatis, morötter och kyckling. Om du vill kan du även skänka din bonuscheck till Childhood här.

#merdegtillungarna

Ta en en bild på ditt saffransbak och publicera på instagram med taggen #merdegtillungarna, så skänker ICA 25 kronor till Childhood för varje bild upp till 50 000 kronor. 


Detta gör ditt bidrag

 • 100 kronor räcker till en månads terapi-behandling för ett barn i Sydafrika som blivit utnyttjat sexuellt.
 • 500 kronor kan ge 250 gatubarn utbildning och grundläggande hälsovård på ett drop-in centrum i Siem Rep, Kambodja.
 • För 2000 kronor kan vi finansiera en månadslön för en socialarbetare i Ryssland, som arbetar med misshandlade och utnyttjade barn, samt barn från familjer i riskzonen möjlighet att bo med sina familjer, och hjälpa till med läxor, samt stödja barnet med olika typer av pedagogiska spel och lekar.
 • 15 000 kronor går till årskostnad för material som lera, färg, målardukar, pennor, papper, kritor, till 50 barn på den speciella förskolan på Alla Kvinnors Hus i Stockholm. Barnen som går på den här förskolan bor på Alla Kvinnors Hus med sina mammor. De har sett sina mammor bli misshandlade. Flera av dem har också själva blivit slagna. På förskolan lär de sig leka och skratta igen. 


Arbetar för barns rätt till en barndom

World Childhood Foundation är en stiftelse som grundades 1999 av drottning Silvia. Childhood vill ge alla barn möjlighet till att utvecklas till starka, trygga och ansvarsfulla människor. Därför jobbar Childhood för de barn som ofta glöms bort; barn som lever på gatan, på institution eller i en familj där föräldrarna inte orkar vara det som barnet mest behöver – trygga vuxna. Barn som lever i utsatthet och därför har större risk att utsättas för våld och sexuella övergrepp.


Ta vara på varandras styrkor

Childhood har inte egen personal på fältet utan stöder just nu runt 100 projekt i 16 olika länder. Den mest effektiva hjälpen kommer från människor som brinner för sin uppgift, från eldsjälar som har följt arbetet från start. På ICA hoppas vi på bästa sätt kunna ta vara på engagemanget och kraften hos både Childhood och ICA och på så sätt kunna göra en skillnad.


Hit kan du vända dig om ett barn far illa:

 • Om du upptäcker att pågående övergrepp eller om ett barn är i akut fara: Ring 112, omdelbart.
 • Om du vill anmäla ett brott: Ring polisen på 11414 eller sök upp närmaste polisstation.
 • Om du misstänker att ett barn far illa: Anmäl det till socialtjänsten. Ring till socialtjänsten i din kommun och prata med dem och berätta vad du oroar dig för. Om du vill kan du vara anonym, både vad gäller din och barnets identitet. 
 • Prata med barnet. Fråga hur det mår! Försök inte forcera fram förtroenden men visa att du bryr dig och finns där för barnet. Om barnet berättar om något det utsatts för – lyssna, ställ öppna frågor för att förstå vad som hänt och visa att du klarar av att ta emot berättelsen. Ta kontakt med professionella för att se till att barnet och familjen får hjälp. 

Hit kan du som barn vända dig om du vill prata med någon:

 • Först och främst – du är inte ensam. Det finns alltid någon att tala med. Om det finns någon annan vuxen i din närhet som du känner dig trygg med (som en kompis mamma, lärare, tränare fritidspersonal eller en skolsköterska, ) – prata med dem.
 • BRIS: Ring och prata med en kurator på telefon 116 111 eller besök dem på deras chatt bris.se.
 • Maskrosbarn: Besök deras kvällschatt maskrosbarn.org  för barn vars föräldrar dricker för mycket eller mår psykiskt dåligt. De som svarar i chatten har själva de erfarenheterna.
 • Om du vill ha hjälp med att anmäla ett brott: Be om hjälp från någon som arbetar med barn eller prata med en vuxen du litar på.