Havrekorgar med kvargfyllning
Havrekorgar med kvargfyllning är en underbart lyxig dessert som också passar utmärkt som bakelse till kaffet. Det spröda pajskalet med smör och havregryn fylls med en sötsyrlig kräm av kvarg, äkta vanilj och citron och toppas med färskt fikon.
Ett recept från:
Buffé nr 11, 2001
Ingredienser
15 st
150 g smör eller margarin
1/2 dl strösocker
2 1/2 dl havregryn
2 1/2 dl vetemjöl
små mazarinformar
färska fikon till garnering
Fyllning
5 dl kvarg
fröna från 1 urskrapad vaniljstång eller vaniljsocker (fröna från 1 vaniljstång motsvarar 1-2 tsk vaniljsocker)
rivet skal från 1 tvättad citron
För alla
Fri från ägg men innehåller gluten och mjölk.
Gör så här
Tips
Om man inte har mazarinformar kan man använda aluminiumfolieformar. De blir då inte exakt som på bilden men fina ändå. Då räcker det till ca 20 st (istället för 15 st).
Har du lagat receptet?
Kommentar
Mycket goda havrek.orgar. Jag använde smetana istället för kesella, det gick lika bra. Nästa gång kommer jag använda vanlijstång istället för vaniljsocker, tror det blir en mer "fyllig" vaniljsmak. Mäktig efterrätt men den kommer ändå att platsa på adventsfikat. Gott!
Maria
2011-12-05