Gräddiga köttbullar med oliver och persilja

Betyg 4 av 5.
9 personer har röstat
21
Gräddiga köttbullar med oliver och persilja

Köttbullar med gräddsås är en riktig husmansklassiker. Här byter vi rårörda lingon mot grekiska oliver och förstärker medelhavstemat med parmesan, oregano och soltorkade tomater. En härlig rätt att lyxa till vardagen med.

Ett recept från:
Buffé nr 5, 2012

Gräddiga köttbullar med oliver och persilja

Ingredienser

4 portioner
500 g  nötfärs
1 dl  ströbröd
1 1/2 dl  mjölk
1   gul lök
2   schalottenlökar
1   vitlöksklyfta
4   soltorkade soltorkad tomat
1   ägg
1 tsk  oregano
1 dl  riven parmesan
1 1/2 tsk  salt
3 krm  peppar
1 msk  olivolja till stekning
2 1/2 dl  matlagningsgrädde
1/2 dl  urkärnade kalamataoliver
1 dl  grovhackad persilja

För alla

Innehåller mjölkprotein och ägg.
Gör glutenfri: använd ströbröd fritt från gluten och t ex specialpasta.
Gör laktosfri: använd mjölkfritt ströbröd, laktosfri mjölk och grädde.


Receptet är lagat och kommenterat av Buffés Testlagare 2012.

Gör så här

Har du lagat receptet?

Vad tyckte du om receptet?

Betyg 4 av 5.
9 personer har röstat

Kommentarer

Läste receptet i Buffé och blev sugen på att prova, och både jag och sambon tyckte det var riktigt gott. Följde receptet, men bytte ut nötfärsen mot blandfärs eftersom det var det jag hade hemma. Använde mer matlagningsgrädde, ca 4 dl, eftersom flera kommenterat att det blev för lite sås. Serverade med färskpotatis som jag tillagade hela i ugnen med en topping gjord på smör, riven cheddarost och färsk timjan (inspirerat av ett recept av Lisa Lemke). Hade även en sallad gjord på blandade blad, grön paprika och äpple, med några droppar citron, till. Tycker att rätten passar bättre som helgmat än vardagsmat, men det går nog snabbare att laga till om man serverar med pasta eller ris. För mig tog det strax över en timme, och då fick jag ändå hjälp av sambon att skrubba potatis.

Marie

2012-07-08

En klassiker i ny form, det gillas! Mycket smakrikt, kombinationen av soltorkade tomater, oliver och parmesan är riktigt bra. Det blev dock ganska salt, så jag gjorde en sallad med bland annat äpple i för att tillföra något sött och syrligt, funkade jättebra. Serverade med rotsaker i ugn - riktigt lyxigt blev det!

Malin

2012-03-18

Mycket goda, en otroligt bra kombination av kryddorm.m. Fin konstistens Detta kommer jag att laga många gånger. Otroligt lätt att följa receptet och mycket aptitligt

Gudrun

2012-03-13

Testa liknande recept

Färsbullar "extra allt"
Betyg 2.7 av 5.
19 personer har röstat
Under 45 min att tillaga
Köttbullar med smak av lakritsrot och örter
Betyg 0 av 5.
0 personer har röstat
Under 30 min att tillaga
Italiensk potatisbakelse
Betyg 3.3 av 5.
9 personer har röstat
Över 60 min att tillaga
Kanonbollar med pasta och tomater
Betyg 0 av 5.
0 personer har röstat
Under 45 min att tillaga
Köttbullar Tikka Masala med broccoli
Betyg 4 av 5.
12 personer har röstat
Under 45 min att tillaga
Oliv- och bönsallad
Betyg 2.8 av 5.
144 personer har röstat
Under 15 min att tillaga