ÖVER 60 MIN | Medel

Vetesurdegsgrund

Härligt recept på vetesurdegsgrund till surdegsbröd. Du gör surdeg av surdegsgrund, vatten och vetemjöl. Tillsätt dag 2 mer vetemjöl och vatten till degen. Surdegsbröd är utsökt till frukost eller måltider.

Detta är ett recept från Buffé nr 2, 2010
Till Buffé

Gör så här

Bra att veta när du ändrar antalet portioner

Detta recept är gjort för 1 sats portioner. När du ändrar antalet portioner så ändras också mängden i ingredienserna. I vissa fall kan detta resultera i att tillagningstiden behöver justeras.

  1. Dag 1, morgon: Blanda samman ingredienserna i en burk, se recept Rågsurdegsgrund. Lägg på ett lock (men skruva inte fast det så att det blir tätt), eller täck med plastfolie. Låt burken stå varmt, gärna runt 25ºC.
  2. Skaka burken försiktigt ungefär var 12:e timme.
  3. Dag 2, kväll: Tillsätt mjöl och vatten och rör om ordentligt.
  4. Efter 12 timmar bör surdegen ha kommit igång. Det ser man på att den har ökat i volym och bubblar livligt. Har den inte kommit igång, låt stå ytterligare 12 timmar, häll ut allt utom 50 gram (per sats du bakar) och gör om processen för dag 2, kväll.
  5. Om du inte ska baka med vetesurdegsgrunden direkt, ställ in den i kylen och mata den ca 1 gång i veckan.

Tips

Så matar du vetesurdegsgrunden (per sats):
Spara ca 50 g av vetesurdegsgrunden i burken. Tillsätt 100 g (1 dl) vatten och 100 g (1 1/2 dl) ekologiskt vetemjöl special och rör om ordentligt. Ca 12 timmar senare har surdegsgrunden rest sig och bubblar fint. Ställ in den i kylen om du inte ska baka direkt med den. Beräkna 100 g till ett brödbak. Se till att alltid spara minst 50 g av vetesurdegsgrunden, som du håller vid liv genom att mata enligt ovan. Matningen bör ske ungefär en gång i veckan.

Ingredienser

Portioner: 1 sats
Dag 1, morgon
  • 1 tsk surdegsgrund av råg (se länk under steg 1)
  • 1/2 dl ljummet vatten (à 100 g)
  • 1 dl ekologiskt vetemjöl special (à 50 g)
Dag 2, kväll
  • 1 1/2 dl ekologiskt vetemjöl special (à 67 g)
  • 1 dl ljummet vatten (à 100 g)