Vetesurdegsgrund

13
7
Vetesurdegsgrund

Härligt recept på vetesurdegsgrund till surdegsbröd. Du gör surdeg av surdegsgrund, vatten och vetemjöl. Tillsätt dag 2 mer vetemjöl och vatten till degen. Surdegsbröd är utsökt till frukost eller måltider.

Ett recept från:
Buffé nr 2, 2010

Vetesurdegsgrund

Ingredienser

1 sats

Dag 1, morgon

1 tsk surdegsgrund av råg (se länk under steg 1)
1/2 dl ljummet vatten (à 100 g)
1 dl ekologiskt vetemjöl special (à 50 g)

Dag 2, kväll

1 1/2 dl ekologiskt vetemjöl special (à 67 g)
1 dl ljummet vatten (à 100 g)

Gör så här

Tips

Så matar du vetesurdegsgrunden (per sats):
Spara ca 50 g av vetesurdegsgrunden i burken. Tillsätt 100 g (1 dl) vatten och 100 g (1 1/2 dl) ekologiskt vetemjöl special och rör om ordentligt. Ca 12 timmar senare har surdegsgrunden rest sig och bubblar fint. Ställ in den i kylen om du inte ska baka direkt med den. Beräkna 100 g till ett brödbak. Se till att alltid spara minst 50 g av vetesurdegsgrunden, som du håller vid liv genom att mata enligt ovan. Matningen bör ske ungefär en gång i veckan.

Har du lagat receptet?

Vad tyckte du om receptet?

13

Kommentarer

Rickard

2023-01-18

Vad gäller här? 1/2 dl vatten är ju 50g 1/2 dl ljummet vatten (à 100 g)

Lena

2021-03-30

Hej! Stämmer verkligen mängderna mjöl och vatten i första momentet? Det blir ju en ganska fast deg.

Redaktionen

2015-02-13

Hej Vanja! Det ska nog gå bra med vanligt mjöl också, men anledningen annars till att vi förordar ekomjöl är för att det innehåller fler ämnen som sätter fart på surdegen. Det är liksom inte lika "rent" som konventionellt vetemjöl. Men det nästan allra viktigaste för att få igång en bra surdeg är att använda så färskt mjöl som möjligt, inte bottenskrapet från en påse som stått i skafferiet en längre tid.