Hej!

Du verkar ha en gammal webbläsare. Uppdatera för att få ut det mesta av ICA.se.

1-4 TIM | Medel

Vetekrans med smak av svenska äpplen och kaffe

Ska du baka fika till många personer kan vi rekommendera dessa ljuvligt goda vetekransar framtagna av Svenska Kocklandslaget. Receptet ger ca 6 vetekransar och kombinationen med det söta brödet, kaffe-och vaniljkräm och den friska äppelsmaken blir en riktig succé.

Gör så här

Bra att veta när du ändrar antalet portioner

Detta recept är gjort för 6 st kransar portioner. När du ändrar antalet portioner så ändras också mängden i ingredienserna. I vissa fall kan detta resultera i att tillagningstiden behöver justeras.

  1. Deg: Blanda alla ingredienser utom smör, låt degen knådas ordentligt i ca 5 minuter. Tillsätt då smöret och låt gå ytterligare i ca 7 minuter.
  2. Äppelfyllning: Koka 2/3 utav äpplena med vatten och socker tills de blir mjuka och till ett mos. Tillsätt då resterande äpplen och citron. Tag av från plattan och låt svalna innan du använder till din vetekrans.
  3. Kaffe- och vaniljkräm: Värm mjölken med bönorna, plasta kastrullen och låt dra 30 minuter. Sila av bönorna och kontrollera vikten på mjölken. Ibland suger bönorna åt sig utav västan.
  4. Värm därefter kaffemjölken, vaniljen, socker, maizena och äggula. Låt koka tills den tjocknar och ta då snabbt av från spisen. Häll över i en annan bunke och tillsätt smöret. Rör tills allt smör är i blandat och kyl.
  5. Metod att göra din krans: Kavla ut 1/2 vetedegen till ca 40 cm lång och 20 cm bred (för 6 kransar). Bred på ett lager med äpple kompott och sedan ett lager med kaffe vaniljen. Rulla ihop till en rulle precis som du gör en kanelsnäcka. Skär därefter upp i ca 2-3 cm tjocka skivor och placera sex stycken bitar till varje krans. En i mitten och fem stycken runt om. För att få fina höga kransar baka av dem i en form med löstagbar kant. Eller i en anslagsring. Jäs kransarna under bakduk.
  6. Topping: Innan av bakning penslas ev kransarna med lätt uppvispat ägg och toppas med flagad mandel.

För alla

Innehåller gluten och ägg.
Gör laktosfri: välj laktosfritt matfett.
Gör mjölkproteinfritt: välj mjölkproteinfritt matfett.

Recept och bild från Löfbergs.

Näringsvärdet är beräknat per krans och utan topping.

Ingredienser

Portioner: 6 st kransar
Vetedeg
  • 5 dl vatten
  • 1150 g vetemjöl
  • 1 paket jäst (à 50 g)
  • 200 g socker
  • 10 g kardemumma
  • 1 ägg
  • 15 g salt
  • 200 g smör
Äppelfyllning
  • 500 g skalade äpplen skuna i mindre bitar
  • 1/2 dl vatten
  • 200 g socker
  • 1 msk citronsaft
Kaffe- och vaniljkräm
  • 2 1/2 dl mjölk
  • 15 g kaffebönor
  • 1/2 vaniljstång
  • 4 äggulor
  • 60 g socker
  • 20 g maizena majsstärkelse
  • 12 g osaltat smör
Ev topping
  • ägg till pensling
  • flagad mandel
Lägg till i inköpslistan

Näringsvärde
Per portion

Energi 5845 kJ / 1397 kCal

Klimatguide

0,7 - 1,4 kg CO2e/portion

Vad du äter kan göra stor skillnad, inte bara för dig själv, utan även för miljön och klimatet. Inspireras av våra klimatguidade recept som hjälper dig att minska klimatpåverkan – utan att för den skull minska på matglädjen.

Läs mer om våra klimatguidade recept