Vegogryta med selleri och blomkål
Snabblagad och god vegogryta med en blandning av krispiga grönsaker som selleri, blomkål och tomat. Grytan får en fräsch och kryddig smak när du tillsätter kardemumma, vitlök, chili och kryddnejlika. Garnera med knallgrön och vacker bladpersilja.
Ett recept från:
Buffé nr 1, 1998
Ingredienser
4 portioner
4 gula lökar
1 stånd selleristjälkar
1 blomkålshuvud
2 msk olja
2 vitlöksklyftor
1 tsk garam masala
1 tsk kardemumma
1 liten urkärnad chilifrukt
3 - 4 kryddnejlikor
4 tomater eller krossade tomater på burk (4 tomater motsvarar 1 burk)
2 - 3 dl grönsaksbuljong (tärning + vatten)
salt och peppar
För alla
Kontrollera noga innehållet i buljongen.
Fri från gluten, laktos, mjölkprotein och ägg.
Fri från gluten, laktos, mjölkprotein och ägg.
Gör så här
Tips
Detta är en bra basgryta som kan förändras i det oändliga. Du kan ersätta selleristjälkarna med morötter, kål, lök, potatis eller vad du nu gillar och vad som just nu finns i din butik. Gillar du dessutom "indisk" smak på maten så är det naturligtvis en fördel.
Ingefära är god att riva ner i grytan. Några droppar citron- eller limesaft ger en frisk smak. Vill du ha mer färg så tillsätter du lite gurkmeja. Tycker du om curry så kan du byta ut kardemumman mot curry. Och givetvis kan du också tillsätt lite nykokta linser.
Ingefära är god att riva ner i grytan. Några droppar citron- eller limesaft ger en frisk smak. Vill du ha mer färg så tillsätter du lite gurkmeja. Tycker du om curry så kan du byta ut kardemumman mot curry. Och givetvis kan du också tillsätt lite nykokta linser.
Har du lagat receptet?
Näringsvärde per portion
Energi662 KJ / 158 kCal
Fett7 g
Salt0.5 g
Kolhydrater16 g
Protein5 g
Klimatguide
0 - 0,5 kg CO2e/portion
Vad du äter kan göra stor skillnad, inte bara för dig själv, utan även för miljön och klimatet. Inspireras av våra klimatguidade recept som hjälper dig att minska klimatpåverkan – utan att för den skull minska på matglädjen.
Kommentar
Ser gott ut 🤔😂
Sofia
2022-04-26