Hej!

Du verkar ha en gammal webbläsare. Uppdatera för att få ut det mesta av ICA.se.

45 MIN | Medel

Västerbottensostpaj med romröra

Högtidernas mest efterlängtade paj är troligen en klassisk Västerbottensostpaj som i detta recept görs på filodeg. Pajen blir extra krispig men har fortfarande den goda, välbekanta smaken av Västerbottensost. Servera pajen med en härlig romröra gjord på äpple, rödlök och löjrom.

Gör så här

Bra att veta när du ändrar antalet portioner

Detta recept är gjort för 8 bufféportioner portioner. När du ändrar antalet portioner så ändras också mängden i ingredienserna. I vissa fall kan detta resultera i att tillagningstiden behöver justeras.

  1. Sätt ugnen på 200°C.
  2. Fyllning: Vispa ihop ägg, grädde, mjölk, salt och peppar i en bunke. Vänd ner osten.
  3. Filodeg: Smält smöret och pensla en pajform, ca 25 cm i diameter (för 8 bufféportioner), med lite av smöret. Lägg filodegsarken omlott i formen och pensla med smöret mellan varje ark. Häll i fyllningen och grädda pajen mitt i ugnen tills den stelnat, ca 20 minuter. Låt pajen svalna.
  4. Romröra: Dela, kärna ur och skär äpplet i små tärningar. Skala och finhacka löken, skär dillen fint. Blanda samman crème fraiche, äpple, lök, dill och rom.
  5. Servera pajen med romröran.

För alla

Innehåller gluten, ägg och mjölkprotein.
Gör laktosfri: välj laktosfria produkter av vispgrädde, mjölk, smör och crème fraiche.

Näringsvärdet är beräknat per bufféportion.

Ingredienser

Portioner: 8 bufféportioner
Fyllning
  • 3 ägg
  • 1 1/2 dl vispgrädde
  • 1 1/2 dl mjölk
  • 1/2 tsk salt
  • 1 krm svartpeppar
  • 4 dl riven Västerbottensost
Filodeg
  • 25 g smör
  • 3 ark filodeg
Romröra
  • 1 äpple
  • 1/2 rödlök
  • 1/2 kruka dill
  • 2 dl crème fraiche
  • 75 g stenbitsrom eller löjrom
Lägg till i inköpslistan

Näringsvärde
Per portion

Energi 1486 kJ / 355 kCal