Tjälknöl på älg i saltlag med vin

Betyg 4.6 av 5.
43 personer har röstat
4
Tjälknöl på älg i saltlag med vin

Tjälknöl lagas länge i ugnen på låg värme och läggs sedan i salt lag vilket gör köttet saftigt och gott. Det är även populär att laga på rostbiff eller fransyska, här har vi valt klassikern älgstek.

Ett recept från:
Buffé nr 9, 2017

Tjälknöl på älg i saltlag med vin

Ingredienser

6 portioner
1 kg  fryst älgstek

Lag

3 1/2 dl  vatten
1 dl  rött vin
1 msk  flytande honung
2   krossade vitlöksklyftor
3   svartpepparkorn
1 tsk  torkad timjan
1   lagerblad
1/4 dl  salt

För alla

Fri från gluten, laktos, mjölkprotein och ägg.

Gör så här

Tips

Hjort- och vildsvinsstek passar också bra som tjälknöl.

Har du lagat receptet?

Vad tyckte du om receptet?

Betyg 4.6 av 5.
43 personer har röstat

Kommentarer

När klipper man bort nätet?

Elisabeth

2023-05-31

Hej Elisabeth! Du tar bort nätet innan servering. Hälsningar Elina

Redaktionen

2023-06-01

Gott! Men tog oss mycket längre tid än angivet i receptet, nästan det dubbla i ugnen. Lät köttet ligga i lagen ett dygn, gav god smak och sälta.

Sanna

2022-01-13

Bra recept men ta minst 1/2 sk salt, jag tycker det behövs 1 dl för att det ska smaka tjälknöl.

Christina

2019-03-05

Näringsvärde per portion

Energi870 KJ / 209 kCal
Fett2 g
Salt7.13 g
Kolhydrater5 g
Protein37 g

Testa liknande recept

Söndagsstek på älg
Betyg 2.9 av 5.
36 personer har röstat
Över 60 min att tillaga
Tjälknöl på älg
Betyg 2.9 av 5.
232 personer har röstat
Över 60 min att tillaga
Älgstek med murklor
Betyg 2.3 av 5.
24 personer har röstat
Över 60 min att tillaga
Söndagsstek med gräddsås
Betyg 3.6 av 5.
138 personer har röstat
Över 60 min att tillaga
Älggryta med rötter
Betyg 3.4 av 5.
9 personer har röstat
Över 60 min att tillaga
Stekt älginnanlår med blandsvamp
Betyg 4.5 av 5.
27 personer har röstat
Över 60 min att tillaga