Hej!

Du verkar ha en gammal webbläsare. Uppdatera för att få ut det mesta av ICA.se.

1-4 TIM | Medel

Tjälknöl på älg

Tjälknöl lagas länge i ugnen på låg värme och läggs sedan i salt lag vilket gör köttet saftigt och gott. Det är även populär att laga på rostbiff eller fransyska, här har vi valt klassikern älgstek.

Detta är ett recept från Buffé nr 9, 2017
Till Buffé

Gör så här

Bra att veta när du ändrar antalet portioner

Detta recept är gjort för 6 portioner. När du ändrar antalet portioner så ändras också mängden i ingredienserna. I vissa fall kan detta resultera i att tillagningstiden behöver justeras.

  1. Sätt ugnen på 90°C.
  2. Lägg den frysta köttbiten i en ugnssäker form. Ställ in i nedre delen av ugnen ca 6 timmar, eller tills innertemperaturen är 65°C.
  3. Koka upp alla ingredienser till lagen. Låt svalna. 
  4. Lägg ned den varma steken i dubbla plastpåsar och häll på lagen. Knyt ihop och låt ligga i kylen över natten eller minst 6 timmar.
  5. Ta upp steken och torka den lätt med hushållspapper. Skär steken i tunna skivor vid servering. Servera gärna med Spenatgnocchi och Syltade gröna tomater.

För alla

Fri från gluten, laktos, mjölkprotein och ägg.

Tips

Hjort- och vildsvinsstek passar också bra som tjälknöl.

Ingredienser

Portioner: 6
  • 1 kg fryst älgstek
Lag
  • 3 1/2 dl vatten
  • 1 dl rött vin
  • 1 msk flytande honung
  • 2 krossade vitlöksklyftor
  • 3 svartpepparkorn
  • 1 tsk torkad timjan
  • 1 lagerblad
  • 1/4 dl salt
Lägg till i inköpslistan

Näringsvärde
Per portion

Energi 870 kJ / 209 kCal