Tjälknöl på älg i saltlag med vin
Tjälknöl lagas länge i ugnen på låg värme och läggs sedan i salt lag vilket gör köttet saftigt och gott. Det är även populär att laga på rostbiff eller fransyska, här har vi valt klassikern älgstek.
Ett recept från:
Buffé nr 9, 2017
Ingredienser
6 portioner
1 kg fryst älgstek
Lag
3 1/2 dl vatten
1 dl rött vin
1 msk flytande honung
2 krossade vitlöksklyftor
3 svartpepparkorn
1 tsk torkad timjan
1 lagerblad
1/4 dl salt
För alla
Fri från gluten, laktos, mjölkprotein och ägg.
Gör så här
Tips
Hjort- och vildsvinsstek passar också bra som tjälknöl.
Har du lagat receptet?
Näringsvärde per portion
Energi870 KJ / 209 kCal
Fett2 g
Salt7.13 g
Kolhydrater5 g
Protein37 g
Kommentarer
När klipper man bort nätet?
Elisabeth
2023-05-31Hej Elisabeth! Du tar bort nätet innan servering. Hälsningar Elina
Redaktionen
2023-06-01Gott! Men tog oss mycket längre tid än angivet i receptet, nästan det dubbla i ugnen. Lät köttet ligga i lagen ett dygn, gav god smak och sälta.
Sanna
2022-01-13Bra recept men ta minst 1/2 sk salt, jag tycker det behövs 1 dl för att det ska smaka tjälknöl.
Christina
2019-03-05