Hej!

Du verkar ha en gammal webbläsare. Uppdatera för att få ut det mesta av ICA.se.

45 MIN | Medel

Svamprisotto

Riktigt risottoris är bäst till denna krämiga risrätt som också innehåller svamp, vitt vin, parmesan och lök. När riset känns mjukt med en liten fast kärna i mitten är det dags att sluta tillsätta fond och dra kastrullen från plattan.

Gör så här

Bra att veta när du ändrar antalet portioner

Detta recept är gjort för 4 portioner. När du ändrar antalet portioner så ändras också mängden i ingredienserna. I vissa fall kan detta resultera i att tillagningstiden behöver justeras.

  1. Risotto: Koka upp vatten och fond.
  2. Skiva champinjonerna och stek dem i smöret i en stekpanna ca 10 minuter tills de fått mycket smak och färg. Lägg åt sidan.
  3. Skala och finhacka lök och vitlök. Fräs det i smör och olivolja i en stor kastrull.
  4. Tillsätt hälften av vinet och låt puttra in i löken.
  5. Tillsätt riset och fräs ca 5 minuter så att det blir glansigt och nästan transperent i färgen.
  6. Tillsätt resten av vinet och låt puttra in i riset.
  7. Tillsätt under omrörning ca 3 dl kokande fond och låt småputtra in i riset. Späd med fond vartefter den kokar in.
  8. Rör om ständigt och när riset känns mjukt med en liten fast kärna i mitten är det dags att sluta tillsätta fond och dra av från plattan.
  9. Tillsätt ytterligare lite fond så att risotton blir riktigt lös, den ska flyta ut på tallriken.
  10. Rör ned ost, champinjoner och en smörklick. Smaka av med salt och peppar.
  11. Salsa verde: När risotton kokar kan man göra salsan som ska toppa risotton. Mixa spenat, persilja och olja till en sås med stavmixer.
  12. Garnering: Garnera risotton med salsa, spenatblad, riven parmesan och rostade pinjekärnor.

För alla

Kontrollera ingrediensförteckningen på kycklingfonden.
Fri från ägg och gluten.
Gör laktosfri: Välj laktosfritt smör eller olja.
Gör mjölkproteinfri: Välj mjölkproteinfritt matfett eller olja. Byt ut parmesan mot mjölkproteinfri ost.

Receptet är inspirerat av Sveriges Yngsta Mästerkock.

Ingredienser

Portioner: 4
Risotto
  • 1 1/2 l vatten
  • 4 msk flytande kycklingfond
  • 200 g champinjoner
  • 1 msk smör
  • 4 schalottenlökar
  • 1 vitlöksklyfta
  • 1 msk olivolja
  • 3 dl torrt vitt vin
  • 3 dl risottoris, t ex arborioris
  • 50 g finriven parmesanost
  • salt och nymald svartpeppar
Salsa verde
  • ca 20 g färsk bladspenat (20 g motsvarar 1/3 påse)
  • 3 msk grovt hackad persilja
  • 1/2 dl olivolja
Garnering
  • ca 45 g färsk bladspenat (45 g motsvarar 2/3 påse)
  • ca 1 dl parmesanost (1 dl motsvarar 30 g)
  • 3 msk rostade pinjenötskärnor
Lägg till i inköpslistan

Näringsvärde
Per portion

Energi 1598 kJ / 382 kCal