UNDER 30 MIN | Medel

Svamppasta med parmesan

En krämig svamppasta med parmesan lyxar till de flesta vardagskvällar. Här blandar du champinjoner med vita bönor för lite extra protein och låter dem bli krämig med hjälp av matlagningsgrädde. Ät krispig hjärtsallad till, och glöm inte att strö över lite parmesan innan servering.

Detta är ett recept från ICAs matkasse v 39, 2020
Till matkassen

Gör så här

Bra att veta när du ändrar antalet portioner

Detta recept är gjort för 4 portioner. När du ändrar antalet portioner så ändras också mängden i ingredienserna. I vissa fall kan detta resultera i att tillagningstiden behöver justeras.

  1. Sätt på en kastrull med vatten till pastan.
  2. Ansa och skär champinjonerna i bitar. Stek dem i oljan i en stekpanna. Salta och peppra.
  3. Häll bönorna i ett durkslag, spola dem i kallt vatten och låt rinna av. 
  4. Koka pastan enligt anvisningen på förpackningen.
  5. Häll mjölk och grädde i stekpannan. Låt koka upp och smula i buljongtärningen. Hacka hälften av ostflarnen och låt de smälta i såsen. Häll ner bönorna och smaka av med salt och peppar. Låt allt bli varmt.
  6. Skär salladen i bitar.
  7. Hacka persiljan och vänd ner i såsen.
  8. Servera pastan med sås, sallad och resten av osten.

För alla

Kontrollera noga innehållet i buljongen.
Gör glutenfri: välj glutenfri pasta.
Gör laktosfri: välj laktosfri grädde och mjölkdryck.
Gör mjölkproteinfri: byt ut grädden och mjölkdrycken mot mjölkproteinfria ersättningsprodukter. Välj mjölkproteinfritt ostalternativ.
Gör äggfri: välj äggfri pasta. Känsliga äggallergiker bör välja ost utan konserveringsämnet E1105 Lysozym, t ex parmigiano reggiano.
Osten kan innehålla löpe.

Tips

Stek lite pressad vitlök med svampen och krydda med timjan. Det går bra att byta ut parmesan mot grana padano.

Ingredienser

Portioner: 4
  • 250 g champinjoner
  • 1 msk olja
  • salt
  • peppar
  • 380 g stora kokta vita bönor
  • 4 port pasta (gärna bavette)
  • 1/2 dl mjölk
  • 2 1/2 dl matlagningsgrädde
  • 1/2 kycklingbuljongtärning
  • 100 g parmesanost (gärna flarn)
  • 2 hjärtsallad
  • 1/2 ask färsk persilja (à 20 g)

Näringsvärde
Per portion

Energi 2446 kJ / 585 kCal

Klimatguide

0,5 - 1,4 kg CO2e/portion

Vad du äter kan göra stor skillnad, inte bara för dig själv, utan även för miljön och klimatet. Inspireras av våra klimatguidade recept som hjälper dig att minska klimatpåverkan – utan att för den skull minska på matglädjen.

Läs mer om våra klimatguidade recept