Hej!

Du verkar ha en gammal webbläsare. Uppdatera för att få ut det mesta av ICA.se.

60 MIN | Avancerad

Spenatpaj

Spenatpaj är en spännande och annorlunda matpaj med en god fyllning av spenat, muskotnöt, ricottaost och ägg. Detta pajrecept passar dig som söker en utmaning i köket.

Detta är ett recept från Buffé nr 2, 2005
Till Buffé

Gör så här

Bra att veta när du ändrar antalet portioner

Detta recept är gjort för 6 portioner. När du ändrar antalet portioner så ändras också mängden i ingredienserna. I vissa fall kan detta resultera i att tillagningstiden behöver justeras.

  1. Sätt ugnen på 225°C.
  2. Skala, hacka lök. Krydda med muskot, salt och peppar.
  3. Deg: Blanda vetemjöl, salt och peppar. Gör en grop i mitten och häll i olja och
    vatten. Nyp ihop till en pajdeg. Kavla ut 2/3 av degen. Täck bottnen och kanterna i en rund pajform ca 24 cm i diameter (för 6 port).
  4. Låt spenaten rinna av och blanda med löken och ricottan. Lägg blandningen i pajformen. Skär äggen i halvor. Lägg dem på spenaten med ägggulan nedåt. Kavla ut resten av degen och täck pajen.
  5. Nyp ihop kanterna. Picka små hål med gaffel så att ångan kan pysa ut. Pensla med äggulan.
  6. Grädda i nedre delen av ugnen i ca 30 minuter. Ta ut pajen och skär den i tårtformade bitar när den svalnat något.

För alla

Pajen innehåller gluten, laktos, mjölkprotein och ägg.

Ingredienser

Portioner: 6
  • 2 stora gula lökar
  • 2 msk olivolja till stekning
  • 1 krm riven muskotnöt
  • 1 tsk salt
  • 1 krm peppar
  • 600 g fryst hackad spenat
  • 1 burk ricottaost (à 250 g) eller kvarg (10%)
  • 4 kokta ägg
Deg
  • 3 dl vetemjöl + extra till utkavling
  • 1/2 tsk salt
  • 1 krm gromalen svartpeppar
  • 1/2 dl olivolja
  • 1 dl vatten
  • 1 äggula till pensling
Lägg till i inköpslistan
Trött på att irra runt i butiken?

Näringsvärde
Per portion

Energi 1552 kJ / 371 kCal

Klimatguide

0 - 0,7 kg CO2e/portion

Vad du äter kan göra stor skillnad, inte bara för dig själv, utan även för miljön och klimatet. Inspireras av våra klimatguidade recept som hjälper dig att minska klimatpåverkan – utan att för den skull minska på matglädjen.

Läs mer om våra klimatguidade recept