Hej!

Du verkar ha en gammal webbläsare. Uppdatera för att få ut det mesta av ICA.se.

1-4 TIM | Medel

Sommarbullar med rabarber och kolasås

Sommarens smaker i en bulle! De här goda bullarna med rabarber- och smörfyllning är toppade med ringlad kolasås och passar perfekt till sommarens alla fikastunder.

Detta är ett recept från Buffé nr 5, 2018
Till Buffé

Gör så här

Bra att veta när du ändrar antalet portioner

Detta recept är gjort för Ca 40 st portioner. När du ändrar antalet portioner så ändras också mängden i ingredienserna. I vissa fall kan detta resultera i att tillagningstiden behöver justeras.

  1. Sätt ugnen på 150°C.
  2. Rabarber- och smörfyllning: Ansa
 och skär rabarbern cm-stora bitar. Blanda med 1 1/2 dl strösocker (för 40 st bullar) i en ugnsform. Baka tills rabarbern är mjuk, ca 40 minuter. Sila bort ev vätska. Låt svalna. Rör ihop smör, resten av socker, muscovadosocker och salt. Rör ner den kalla bakade rabarbern.
  3. Kolasås: Koka upp grädde, socker och sirap med hälften av smöret. Koka på medelvärme till 110°C. Ta från värmen och rör ner resten av smöret och flingsaltet. Låt svalna.
  4. Vetedeg: Värm mjölken tills den är fingervarm (38°C). Smula jästen i en bunke. Rör ner mjölken och hälften av vetemjölet. Arbeta degen ca 5 minuter, gärna i maskin. Degen ska vara lös. Låt jäsa övertäckt ca 30 minuter.
  5. Tillsätt resten av mjölet, socker, smör, kardemumma och salt. Arbeta degen i maskin 5–10 minuter till en smidig deg. Låt jäsa övertäckt ca 30 minuter.
  6. Kavla ut degen till ca 30 x 70 cm stor rektangulär platta (ca 1/2 cm tjock, för 40 st) på en mjölad bänk. Bred ut smör och rabarberfyllningen. Strö över lite vetemjöl (det förhindrar att bullfyllningen flyter ut). Rulla ihop till en rulle och skär i ca 40 bitar (för 40 st). Lägg i stora bullformar på plåtar och låt jäsa till dubbel storlek, 40–50 minuter.
  7. Sätt ugnen på 225°C. Grädda bullarna ca 10 minuter. Låt svalna lite. Ringla över kolasåsen.

För alla

Innehåller gluten och mjölkprotein. Fri från ägg.
Gör laktosfri: välj laktosfria produkter av smör, mjölk och vispgrädde.

Näringsvärdet är beräknat per bulle.

Tips

Pudra gärna över florsocker när bullarna svalnat.

Ingredienser

Portioner: Ca 40 st
Rabarber- och smörfyllning
  • 700 g rabarber
  • 2 1/2 dl strösocker
  • 200 g rumsvarmt smör
  • 1 dl muscovadosocker
  • 1/2 tsk havssalt
Kolasås
  • 2 dl vispgrädde
  • 1 dl strösocker
  • 1 dl ljus sirap
  • 100 g smör
  • 1 krm flingsalt
Vetedeg
  • 1/2 l mjölk (3%)
  • 50 g färsk jäst
  • 15 dl vetemjöl (15 dl motsvarar ca 900 g)
  • 2 1/4 dl strösocker
  • 200 g rumsvarmt smör
  • 1 1/2 tsk stött kardemumma
  • 1 tsk flingsalt
  • mjöl till utbakning
  • smör till att bre degplattan med
Lägg till i inköpslistan

Näringsvärde
Per portion

Energi 1134 kJ / 271 kCal