Hej!

Du verkar ha en gammal webbläsare. Uppdatera för att få ut det mesta av ICA.se.

1-4 TIM | Medel

Slottsstek

Den här annorlunda slottssteken är kraftfull och saftig. Det möra köttet får en god smak av den speciella blandningen bestående av bland annat ansjovis, morot, lök och kryddor.

Detta är ett recept från Buffé nr 3, 1998
Till Buffé

Gör så här

Bra att veta när du ändrar antalet portioner

Detta recept är gjort för 8 portioner. När du ändrar antalet portioner så ändras också mängden i ingredienserna. I vissa fall kan detta resultera i att tillagningstiden behöver justeras.

  1. Krydda köttet med salt, peppar och paprikapulver. Bryn det väl runtom med matfett i en stekpanna. Lägg över steken i en gryta. Stick i en köttermometer.
  2. Lägg i lök, morot och kryddor. Tillsätt sirap och ättika och lägg i ansjovisfiléerna. Spar spadet till såsen. Häll över vattnet.
  3. Sjud köttet sakta under lock tills termometern visar 70-75°C, beroende på hur genomstekt man vill ha köttet. Beräkna 1 1/4-1 1/2 timme. Ta upp steken och låt den "vila".
  4. Sås: Sila ner skyn i en såskastrull och pressa innehållet mot silen. Häll i grädden och koka ihop en stund.
  5. Rör ut mjölet med lite vatten eller grädde. Vispa ner redningen lite i sänder under kokning, tills såsen känns lagom tjock. Smaka av med lite ansjovisspad och koka ytterligare 5 minuter.
  6. Skär upp steken med vass kniv så att skivorna blir tunna. Servera med nykokt potatis, såsen och tillbehören.

Ingredienser

Portioner: 8
  • 1,6 kg fransyska eller nötinnanlår
  • salt och peppar
  • paprikapulver
  • 1 gul lök i klyftor
  • 1 morot i bitar
  • 1 lagerblad
  • 5 kryddpepparkorn
  • 5 svartpepparkorn
  • 1 msk sirap
  • 1/2 msk ättiksprit (12%)
  • 1 burk ansjovisfilé (à 55 g)
  • 3 dl vatten
Sås
  • silad sky
  • 2 msk vetemjöl + lite vätska
  • 1 1/2 dl grädde
  • ev ansjovisspad
Tillbehör
  • vinbärsgelé
  • inlagd gurka
Lägg till i inköpslistan
Trött på att irra runt i butiken?