Hej!

Du verkar ha en gammal webbläsare. Uppdatera för att få ut det mesta av ICA.se.

1-4 TIM | Medel

Schalottenpaj

Denna smarriga schalottenpaj med vackra, svarta oliver och söt tomat är underbar både för öga och gom! Lägg ut fyllningen på din oreganopajbotten och servera sedan din varma, nygräddade paj med en fräsch, blandad sallad och kanske lite flingsalt.

Gör så här

Bra att veta när du ändrar antalet portioner

Detta recept är gjort för 4 portioner. När du ändrar antalet portioner så ändras också mängden i ingredienserna. I vissa fall kan detta resultera i att tillagningstiden behöver justeras.

  1. Hacka samman mjöl, matfett och oregano för hand eller i matberedare. Blanda i äggula och vatten till en deg. Platta ut den och lägg i plastfilm, Låt den vila i kylskåp en stund.
  2. Sätt ugnen på 200°C.
  3. Fyllning: Skala och skiva löken grovt. smält matfettet i en panna och fräs löken på svag värme ca 5 min. Den ska bli mjuk, men inte få färg. Strö över socker, vinäger, salt och peppar. Fräs ytterligare 2-3 min under omrörning så att löken blir glansig.
  4. Kavla ut pajdegen till en ca 23 cm rund platta (för 4 port). Lägg den på bakplåtspapper på plåt. Tryck till kanten med en gaffel.
  5. Skölj och skiva tomaterna. Lägg dem på pajbottnen, innanför kanten. Täck tomaterna med löken och strö över delade oliver.
  6. Sätt in pajen i nedre delen av ugnen ca 30 min eller tills pajdegen blivit krispig och fått färg. Strö ev över lite gourmetsalt (flingsalt). Servera pajen varm med en blandad sallad.

Ingredienser

Portioner: 4
  • 3 dl vetemjöl
  • 100 g smör eller margarin
  • 3 tsk färsk eller torkad oregano
  • 1 äggula
  • 2 msk vatten
Fyllning
  • 5 schalottenlökar (5 motsvarar ca 225 g)
  • 25 g smör eller margarin
  • 1 tsk socker eller råsocker
  • 1 tsk vitvinsvinäger
  • 10 svarta oliver
  • ev 1/2 tsk gourmetsalt (flingsalt)
Lägg till i inköpslistan
Trött på att irra runt i butiken?

Näringsvärde
Per portion

Energi 2100 kJ / 500 kCal
Fett: 32 g
Läs mer om näringsvärden