Saltskola!

Salta på rätt sätt

Salt är en av de viktigaste grundsmakerna och fungerar som en smakförhöjare i, i princip, all matlagning. Men hur gör man för att få till den perfekta biffen, hur mycket salt ska det vara i pastavattnet och hur saltar man när man kokar grönsaker?

Salta rätt

Koka pasta

Hur mycket salt ska man ha i pastavattnet? Räkna med 1 liter vatten och en knapp 1/2 msk salt per 100 gram pasta. 100 g pasta motsvarar 1 portion.

Koka grönsaker

Kom ihåg att salta vattnet när du kokar grönsaker! Utgå från 0,5 msk salt per liter vatten. Grönsaker mår bäst av att läggas ner i kokande vatten och sedan kokas al dente.

Salta kött

Salta din köttbit ca 15-30 minuter innan du ska steka eller grilla den. Det ger en djupare och rikare smak samt ett saftigare resultat.

Salta fisk

Salta din fisk ca 15 min innan tillagning eller prova att snabbrimma den i rimlag. Observera att vid rimning krävs salt med normal natriumhalt.

Rimlag till 1kg fiskfilé:
1 liter vatten
0,5 dl salt

Blanda salt och vatten, lägg ner fisken och låt den rimma i 30 min innan du tillagar fisken. Rimning gör att fisken håller ihop bättre och får en djupare smak.

Saltbaka grönsaker

Lägg grovkornigt salt på en plåt och lägg på hela morötter, parlsternackor och/eller rödbetor. Ugnsbaka på ca. 175 C tills grönsakerna är genommjuka.

Artiklar (1538)

Sant eller falskt?

Myter om mat

Det finns många uppfattningar om mat och dess nyttigheter. Vad tror du?

Koka perfekt ris

Ja, hur kokar man ris utan att bränna botten? Det ska vi guida er genom nu! För det finns faktiskt ett sätt som lovar perfekt ris varje gång. Häng med!