Hej!

Du verkar ha en gammal webbläsare. Uppdatera för att få ut det mesta av ICA.se.

45 MIN | Medel

Saffransdoftande fiskgryta

Saffransdoftande fiskgryta är en underbar rätt fylld av både färg och smak. Den matiga grytan innehåller bland annat kolja, potatis, fänkål, lök och örter som timjan och dill. Servera med krämig aioli, knapriga krutonger och syrliga citronklyftor.

Detta är ett recept från ICAs matkasse v 6, 2013
Till matkassen

Gör så här

Bra att veta när du ändrar antalet portioner

Detta recept är gjort för 4 portioner. När du ändrar antalet portioner så ändras också mängden i ingredienserna. I vissa fall kan detta resultera i att tillagningstiden behöver justeras.

  1. Tina koljan.
  2. Sätt ugnen på 250°C.
  3. Skala och finhacka lök och vitlök. Ansa och finstrimla fänkålen. Skala och tärna potatisen.
  4. Fräs lök, vitlök och fänkål i en stor gryta i hälften av oljan, strö på saffranet. Tillsätt potatis och tomatpuré och fräs ca 3 minuter. Tillsätt buljongen och hälften av timjanen. Låt småkoka ca 10 min.
  5. Aioli: Vispa ihop äggulan med pressad vitlök och vinäger. Tillsätt oljan lite i taget under kraftig vispning. Rör ner yoghurten. Smaka av med salt och peppar.
  6. Skär baguetten i tärningar och lägg på en plåt. Strö på resten av timjanen och ringla över resten av oljan på brödet. Rosta det mitt i ugnen ca 5 min eller tills det är gyllenbrunt.
  7. Smaka av grytan med salt och peppar. Skär fisken i tärningar. Tillsätt dem i grytan och låt stå på svag värme ca 5 min. Hacka dillen och rör ner den.
  8. Skär citronen i klyftor/skivor och servera till grytan med en klick aioli och krutongerna.

För alla

Läs noga ingrediensförteckningen på buljongen.
Gör glutenfri: använd glutenfritt bröd.
Gör laktosfri: använd laktosfri matyoghurt.
Gör mjölkproteinfri: byt ut matyoghurten mot Sour Supreme (innehåller soja).
Gör äggfri: använd äggfri majonnäs och smaksätt med en liten pressad vitlöksklyfta

Tips

Barnknepet: låt barnen hjälpa till att göra aiolin så smakar de nog gärna på den till grytan.

Ingredienser

Portioner: 4
  • 400 g kolja
  • 1 gul lök
  • 2 vitlöksklyftor
  • 1 fänkål
  • 600 g fast potatis
  • 2 msk olja
  • 1/2 g saffran
  • 2 msk tomatpuré
  • 8 dl fiskbuljong (vatten och buljongtärning eller fond)
  • 1 tsk timjan
  • salt och peppar
  • 2 msk hackad dill
  • 1 baguette
  • 1/2 citron
Aioli
  • 1 äggula
  • 1 vitlöksklyfta
  • 1/2 tsk vitvinsvinäger
  • 2 msk olja
  • 1/2 dl matyoghurt
  • salt och peppar
Lägg till i inköpslistan
Trött på att irra runt i butiken?

Näringsvärde
Per portion

Energi 2060 kJ / 492 kCal

Just nu är det stor brandrisk på många håll i landet. Kolla vad som gäller hos dig innan du grillar. Mer info från MSB