Älgstek med porter och svamp

Betyg 3.4 av 5.
13 personer har röstat
1
Älgstek med porter och svamp

Ett mustigt recept på älg med porter och svamp som passar utmärkt att servera till vardag såväl som till fest. Du behöver bland annat älgstek eller fransyska och svamp som kantarell eller champinjoner.

Älgstek med porter och svamp

Ingredienser

4 portioner
2   gula lökar
2   stora morötter
10   enbär
3 msk  smör eller margarin
ca 1 kg  älgstek eller fransyska
1 tsk  timjan
1 tsk  salt (till älgsteken)
2 krm  peppar (till älgsteken)
2   flaskor porter (à 33 cl)
ca 250 g  svamp (t ex kantareller, trattkantareller, champinjoner)
2 1/2 dl  vispgrädde
1 1/2 msk  rönnbär eller svartvinbärsgelé
salt och peppar (till svampsåsen)
1 msk  majsstärkelse (Maizena)
persilja

Till servering

potatispuré

För alla

Rätten är fri från ägg.
Gör glutenfri: vissa öl-sorter innehåller gluten. Läs mer på Livsmedelsverkets hemsida. Ev kan lättöl användas. Tillsätt då lite soja för kraftigare smak.
Gör laktosfri: använd laktosfritt matfett och laktosfri grädde.
Gör mjölkproteinfri: använd mjölkfritt matfett och byt ut grädden mot havre-, soja- eller risalternativ. Gör mjölkfri potatispuré.

Gör så här

Har du lagat receptet?

Vad tyckte du om receptet?

Betyg 3.4 av 5.
13 personer har röstat

Kommentar

Jag försökte sätta betyg 2, men det gick inte att flytta markören så det blev en trea av misstag! Älgköttet blev segt, såsen tråkig, blaskig, smaklös. Tyvärr. Dagen efter hottade vi upp resterna av såsen med konjak och grillade oxfilé till i stället! Gott!

Agneta

2012-10-08

Näringsvärde per portion

Energi3248 KJ / 775 kCal
Fett34.6 g
Kolhydrater42.8 g
Protein65.8 g

Testa liknande recept

Köttbullar med enbär och porter
Betyg 3.6 av 5.
5 personer har röstat
Under 30 min att tillaga
Söndagsstek på älg
Betyg 2.9 av 5.
36 personer har röstat
Över 60 min att tillaga
Tjälknöl på älg
Betyg 2.9 av 5.
233 personer har röstat
Över 60 min att tillaga
Älggryta med rötter
Betyg 3.4 av 5.
9 personer har röstat
Över 60 min att tillaga
Tjälknöl på älg i saltlag med vin
Betyg 4.6 av 5.
45 personer har röstat
Över 60 min att tillaga
Porterbräserad märgpipa
Betyg 3.1 av 5.
15 personer har röstat
Över 60 min att tillaga