Älgstek med porter och svamp
Ett mustigt recept på älg med porter och svamp som passar utmärkt att servera till vardag såväl som till fest. Du behöver bland annat älgstek eller fransyska och svamp som kantarell eller champinjoner.
Ingredienser
4 portioner
2 gula lökar
2 stora morötter
10 enbär
3 msk smör eller margarin
ca 1 kg älgstek eller fransyska
1 tsk timjan
1 tsk salt (till älgsteken)
2 krm peppar (till älgsteken)
2 flaskor porter (à 33 cl)
ca 250 g svamp (t ex kantareller, trattkantareller, champinjoner)
2 1/2 dl vispgrädde
1 1/2 msk rönnbär eller svartvinbärsgelé
salt och peppar (till svampsåsen)
1 msk majsstärkelse (Maizena)
persilja
Till servering
potatispuré
För alla
Rätten är fri från ägg.
Gör glutenfri: vissa öl-sorter innehåller gluten. Läs mer på Livsmedelsverkets hemsida. Ev kan lättöl användas. Tillsätt då lite soja för kraftigare smak.
Gör laktosfri: använd laktosfritt matfett och laktosfri grädde.
Gör mjölkproteinfri: använd mjölkfritt matfett och byt ut grädden mot havre-, soja- eller risalternativ. Gör mjölkfri potatispuré.
Gör så här
Har du lagat receptet?
Näringsvärde per portion
Energi3248 KJ / 775 kCal
Fett34.6 g
Kolhydrater42.8 g
Protein65.8 g
Kommentar
Jag försökte sätta betyg 2, men det gick inte att flytta markören så det blev en trea av misstag! Älgköttet blev segt, såsen tråkig, blaskig, smaklös. Tyvärr. Dagen efter hottade vi upp resterna av såsen med konjak och grillade oxfilé till i stället! Gott!
Agneta
2012-10-08