Hej!

Du verkar ha en gammal webbläsare. Uppdatera för att få ut det mesta av ICA.se.

1-4 TIM | Medel

Så lyckas du med älgsteken

Så lyckas du med älgsteken, det här receptet innehåller alla ingredienser och kryddor som du behöver för att tillaga en perfekt, mycket smakrik och saftig älgstek. Perfekt till festen!

Detta är ett recept från Buffé nr 10, 2010
Till Buffé

Gör så här

Bra att veta när du ändrar antalet portioner

Detta recept är gjort för 1 älgstek portioner. När du ändrar antalet portioner så ändras också mängden i ingredienserna. I vissa fall kan detta resultera i att tillagningstiden behöver justeras.

Receptet är ej provlagat av ICA Köket.

  1. Ta ut köttet från kylen i god tid och se till att köttet är rumstempererat när det tillagas.
  2. Putsa gärna bort ytliga senor men låt lite fetthinnor vara kvar då du bryner köttet – det på grund av den låga fetthalten i viltkött.
  3. Gnid in köttet med gravningsmsassa.
  4. Låt köttet grava i 2–21/2 timme. Skölj och torka köttet.
  5. Bind upp köttet så att formen blir så jämn som möjligt
  6. Bryn köttet runt om. Sätt in en köttermometer, gärna en digital termometer, i den tjockaste delen.
  7. Tillaga köttet i ugnen. Låg temperatur är att föredra - annars är risk för att det magra köttet torkar ut. 75–100°C är en lagom ugnstemperatur.
  8. Tillaga tills innertemperaturen är 58–70°C – beroende på hur välstekt man vill ha köttet.
  9. Tänk på att innertemperturen stiger med några grader efter det att köttet tagits ut från ugnen.
  10. Låt köttet vila i minst 15–20 minuter inlindat i folie och handduk innan det skärs upp – då slipper du att köttsaften rinner ut på skärbrädan och köttet blir segt.

Tips

Måltidskreatören och krögaren på Gubbhyllan på Skansen, KC Wallberg, ger här några av sina bästa tips på att lyckas med älgsteken. Lättgravning och lågtemperaturstekning är ett par viktiga ingredienser. Samt det viktigaste av allt – en bra köttermometer.

Ingredienser

Portioner: 1 älgstek
  • älgstek
Gravning
  • 3 msk socker
  • 2 msk salt
  • 1 tsk grovkrossad vitpeppar
Smaksättning
  • grovhackad rosmarin
  • skal från 1 citron (endast det gula)
  • krossade enris
Ytterligare smaksättning
  • grovhackat enris
  • timjan eller persilja
  • basilika eller chili
  • sechuanpeppar
  • färsk ingefära
Lägg till i inköpslistan