Recept: ICA Recept
  • Recept
  • Medel
  • Tid: Över 60 minuter

Rökt laxtårta

29 röster

Denna rökta laxtårta är verkligen en given succé till bjudningar och festliga tillfällen. Tårtans botten är läcker kavring och ovanpå finner du räkor, dill, hummerfond, crème fraiche och rökt lax.

Ingredienser

  • 200 g kavring
  • 25 g smör eller margarin
  • 3 gelatinblad
  • 400 g skalade räkor
  • 2 dl crème fraiche
  • 1/2 finhackad rödlök
  • 2 msk hackad dill
  • 2 msk pressad citron
  • 1 msk hummerfond
  • 1 krm vitpeppar
  • 6 skivor rökt lax

Så här gör du

  1. Kör kavringen och smält matfettet i en mixer. Platta ut massan i en springform ca 20 cm i diameter (för 8 port).
  2. Blötlägg gelatinbladen i kallt vatten.
  3. Kör räkorna hastigt i en mixer. Blanda crème fraiche, rödlök, dill, citron och hummerfond i en bunke och tillsätt sedan räkhacket.
  4. Smält gelatinbladen, rör ner dem i blandningen och häll smeten på kavringsbotten i springformen. Låt tårtan stelna 3-4 timmar i kyl.
  5. Dekorera med laxskivorna. Lägg skivorna så att de täcker tårtan och spara någon skiva till att forma en ros av vid servering.

För alla

Kontrollera innehållsförteckningen för fonden noga, i övrigt är rätten fri från ägg.
Gör glutenfri: välj ett glutenfritt bröd.
Gör laktosfri: använd laktosfri crème fraiche, byt till laktosfritt matfett.
Gör mjöljproteinfri: använd imat fraiche (innehåller havre) eller Sour Supreme (innehåller soja), byt till mjölkproteinfritt matfett.