Rödvinssås | Recept ICA.se

Hej!

Du verkar ha en gammal webbläsare. Uppdatera för att få ut det mesta av ICA.se.

60 MIN | Medel

Rödvinssås

Rödvinssås är en smakrik sås som får sina smaker genom reducering och passar ypperligt till biff. Rött vin, lökar, tomatpuré, smör och kryddor är några av de smakfulla ingredienserna du använder till den goda rödvinssåsen.

Detta är ett recept från Buffé nr 10, 2010
Till Buffé

Gör så här

Bra att veta när du ändrar antalet portioner

Detta recept är gjort för 4 portioner. När du ändrar antalet portioner så ändras också mängden i ingredienserna. I vissa fall kan detta resultera i att tillagningstiden behöver justeras.

  1. Skala och finhacka schalottenlök och vitlök. Skala och skär moroten i små tärningar. Fräs lök, vitlök och morot 2–3 minuter i smör och olja i en vid kastrull. Grönsakerna ska bli mjuka utan att ta färg.
  2. Häll i rödvinet. Tillsätt vatten, fond, tomatpuré, lagerblad, rosmarin, timjan och kajennpeppar. Låt koka ca 20 minuter utan lock, tills hälften av såsen återstår, det ska bli knappt 4 dl vätska (för 4 port).
  3. Sila såsen och låt koka upp. Red ev med majsstärkelse utrörd i lite kallt vatten. Låt sjuda 2 minuter.
  4. Klicka ner smöret och rör om. Krydda med salt och peppar. Servera gärna rödvinssåsen till Stekt biff.

För alla

Fri från gluten. Fri från ägg, men kontrollera innehållet i fonden.
Gör laktos-/mjölkproteinfri: byt smör mot  laktosfritt/mjölkfritt matfett, kontrollera innehållet i fonden.

Ingredienser

Portioner: 4
  • 2 1/2 dl rött vin (gärna mjukt och fylligt)
  • 3 schalottenlökar alt gul lök (3 schalottenlökar motsvarar 1 gul lök)
  • 3 vitlöksklyftor
  • 1 liten morot
  • 1 msk smör
  • 1 msk olivolja
  • 5 dl vatten
  • 1 1/2 msk konc oxfond
  • 2 tsk tomatpuré
  • 1 lagerblad
  • 1/2 tsk torkad rosmarin
  • 1/2 tsk torkad timjan
  • 1/2 krm kajennpeppar
  • 50 g rumsvarmt smör
  • ev 1 1/2 msk majsstärkelse (Maizena)
  • 2 krm salt
  • 1 krm peppar
Lägg till i inköpslistan