Hej!

Du verkar ha en gammal webbläsare. Uppdatera för att få ut det mesta av ICA.se.

30 MIN | Medel

Potatismos grundrecept

Gör ditt eget potatismos, enkelt och gott med potatis, mjölk, smör och kryddor. Du smaksätter den mosade potatisen med salt, peppar och riven muskotnöt för att få den där riktigt äkta smaken.

Detta är ett recept från Buffé nr 10, 2010
Till Buffé

Gör så här

Bra att veta när du ändrar antalet portioner

Detta recept är gjort för 4 portioner. När du ändrar antalet portioner så ändras också mängden i ingredienserna. I vissa fall kan detta resultera i att tillagningstiden behöver justeras.

  1. Koka upp vatten i en kastrull. Skala potatisen och dela den i jämnstora mindre bitar. Lägg i potatisen och låt småkoka under lock till potatisen är precis mjuk. Häll av vattnet och låt potatisen ånga av utan lock.
  2. Koka upp mjölk och smör i en kastrull.
  3. Mosa potatisen med en potatisstöt eller vispa försiktigt sönder den med elvisp. Tillsätt den varma smörmjölken, salt,  nymalen vitpeppar och ev muskotnöt. Vispa moset luftigt, med ballongvisp eller försiktigt med elvisp.

För alla

Fri från gluten och ägg.
Gör laktosfri: använd laktosfri mjölk och smör.
Gör mjölkproteinfri: byt mjölk mot soja- eller havrebaserad mjölkersättning, byt smör mot mjölkfritt matfett.

Tips

Potatisen mår bäst av så kort tid i vattnet som möjligt. Koka upp vattnet redan när du skalar potatisen.

Ingredienser

Portioner: 4
  • 1 kg potatis (mjölig sort)
  • ca 2 dl mjölk
  • 25 g smör
  • 1 tsk salt
  • 2 krm nymalen vitpeppar
  • ev 1/2 krm färskriven muskotnöt
Lägg till i inköpslistan

ICA återkallar ICA Wrap med tonfisk Läs mer