Potatisgratäng | Recept ICA.se

Hej!

Du verkar ha en gammal webbläsare. Uppdatera för att få ut det mesta av ICA.se.

1-4 TIM | Medel

Potatisgratäng

Ett enkelt recept på krämig potatisgratäng som passar bra som tillbehör till kött eller fisk. Du gör gratängen av bland annat potatis, vitlök, grädde, mjölk och ost på toppen. Alltid uppskattad!

Detta är ett recept från Buffé nr 10, 2009
Till Buffé

Gör så här

Bra att veta när du ändrar antalet portioner

Detta recept är gjort för 6 portioner. När du ändrar antalet portioner så ändras också mängden i ingredienserna. I vissa fall kan detta resultera i att tillagningstiden behöver justeras.

  1. Skala potatisen. Skär i tunna skivor, gärna på matberedarens fina skiva. Skala och finhacka vitlöken.
  2. Sätt ugnen på 175°C.
  3. Värm grädde, mjölk, vitlök, salt och peppar i en stor kastrull/gryta. Lägg i potatisen. Koka på svag värme tills potatisen blivit mjuk, 25-35 minuter. Rör då och då.
  4. Häll blandningen i en ugnssäker form. Strö över osten och gratinera i 35-40 minuter i ugnen.

För alla

Fri från gluten och ägg.
Gör laktosfri: använd laktosfri mjölk och grädde. Välj ost lagrad mer än 3 mån.
Gör mjölkproteinfri: byt mjölk och grädde mot soja- eller havrebaserad ersättning. Välj mjölkfri ost.

Ingredienser

Portioner: 6
  • 1 1/2 kg potatis
  • 4 vitlöksklyftor
  • 3 dl vispgrädde
  • 6 dl mjölk
  • 2 1/2 dl riven ost
  • salt
  • grovmalen svartpeppar
Lägg till i inköpslistan