Hej!

Du verkar ha en gammal webbläsare. Uppdatera för att få ut det mesta av ICA.se.

1-4 TIM | Avancerad

Potatis- och spenatpaj

Mätta magarna hemma med en mumsig potatis- och spenatpaj. Grädde och muskotnöt sätter karaktär på pajen som smakar bäst tillsammans med en tomat- eller grönsallad.

Detta är ett recept från Buffé nr 11, 2003
Till Buffé

Gör så här

Bra att veta när du ändrar antalet portioner

Detta recept är gjort för 6 portioner. När du ändrar antalet portioner så ändras också mängden i ingredienserna. I vissa fall kan detta resultera i att tillagningstiden behöver justeras.

  1. Sätt ugnen på 200°C.
  2. Skölj spenaten och ta bort de hårda stjälkarna. Lägg den i kokande lättsaltat vatten i ca 2 minuter. Ta upp och låt rinna av.
  3. Skala, skölj och torka av potatisen. Skär i tunna skivor.
  4. Kavla ut smördegen något. Tryck ut den ena degplattan i en ugnssäker form. Skär till en cirkelform om en rund pajform används, ca 25 cm
    i diameter (för 6 port). Fyll på med ett lager potatis, salta och peppra, riv lite muskot över. Lägg på ett lager spenat och klicka över smör. Fortsätt på samma vis tills alla ingredienser har tagit slut.
  5. Skär den andra degplattan i samma storlek som formen och lägg den över potatisen. Vik ner kanterna på den undre degplattan. Klistra ihop den övre och undre degplattan med lite vatten och nyp samman. Pensla med uppvispat ägg. Gör ett litet hål i mitten av pajen och stoppa i en liten "skorsten" av aluminiumfolie.
  6. Grädda i ugn i 1 timme och 20 minuter. Håll ett öga på pajen så att den inte blir bränd. Täck eventuellt. När pajen är färdig och strax före serveringen hälls grädden ner genom "skorstenen".

För alla

Innehåller gluten, mjölk och ägg.

Ingredienser

Portioner: 6
  • 1 kg färsk spenat
  • 1 1/3 kg potatis
  • 1 paket fryst smördeg (à 450 g)
  • 1 1/2 krm riven muskotnöt
  • 100 g smör
  • 1 ägg
  • 2 dl grädde
  • salt och peppar
Lägg till i inköpslistan
Trött på att irra runt i butiken?