Persisk risotto med bönor (Baghale polo)

12
3
Persisk risotto med bönor (Baghale polo)

Baghale polo, eller persisk risotto med bönor, är en smakrik, färgstark och vegetarisk risotto från det persiska köket. Smakfulla ingredienser som saffran, dill, bönor och torkade berberisbär gör denna risotto till en favorit för många.

Ett recept från:
Buffé nr 10, 2004

Persisk risotto med bönor (Baghale polo)

Ingredienser

6 portioner
4 1/2 dl basmatiris
ca 2 l vatten
1/2 msk salt
2 - 2 1/2 medelstora potatisar
4/5 dl olivolja
2 burkar bönor t ex kidneybönor eller kikärter (à 400 g)
1 dl hackad dill
1/2 tsk salt
1 - 2 krm svartpeppar

Till garnering

1/2 påse saffran (à 0,5 g)
2 msk hett vatten
1/2 msk olja
1 1/2 msk torkade berberisbär (zereshk) eller torkade lingon/vinbär, alt russin

För alla

Fri från gluten, laktos, mjölkprotein och ägg.

Gör så här

Tips

Maria lagar risotton med bondbönor, ta 750 g färska eller 400 g frysta.
Låt dem koka med riset från början.

Har du lagat receptet?

Vad tyckte du om receptet?

12

Kommentarer

Alireza

2022-06-14

Fel sorts bönor, ska endast vara bondbönor. Man kan också lägga till nötfärs eller stekt lamm om man vill. Gott att äta med yoghurt

Reza

2017-11-03

Tyvärr receptet stämmer inte för att vi iranier använder bondbönor och ingen annan bönor

Madeléne

2004-12-17

Det låter väldigt gott när man bara läser receptet,men vi får väl se hur det smakar när man har tillagat det!

Näringsvärde per portion

Energi 2164 KJ / 517 kCal
Fett 14.6 g
Salt 3.12 g
Kolhydrater 73 g
Protein 18 g
Läs mer om näringsvärden