Hej!

Du verkar ha en gammal webbläsare. Uppdatera för att få ut det mesta av ICA.se.

60 MIN | Medel

Persisk risotto med bönor (Baghale polo)

Baghale polo, eller persisk risotto med bönor, är en smakrik, färgstark och vegetarisk risotto från det persiska köket. Smakfulla ingredienser som saffran, dill, bönor och torkade berberisbär gör denna risotto till en favorit för många.

Detta är ett recept från Buffé nr 10, 2004
Till Buffé

Gör så här

Bra att veta när du ändrar antalet portioner

Detta recept är gjort för 6 portioner. När du ändrar antalet portioner så ändras också mängden i ingredienserna. I vissa fall kan detta resultera i att tillagningstiden behöver justeras.

  1. Skölj riset tills vattnet får en klar färg. Koka upp vatten med salt i en stor kastrull eller gryta. Rör ner riset i det kokande vattnet. Koka på hög värme i 4-5 minuter. Riset ska vara halvkokt med en hård kärna.
  2. Sila av vattnet. Spola hastigt med kallt vatten för att få bort stärkelse. Diska och torka kastrullen.
  3. Skala och skär potatisen i ca 1/2 cm tjocka skivor. Hetta upp hälften av oljan i kastrullen. Lägg i potatisskivorna och låt dem steka några minuter tills de börjar få färg. OBS! De ska bara stekas på ena sidan.
  4. Låt bönorna rinna av och skölj hastigt med kallt vatten. Blanda med riset.
  5. Lägg ris- och bönblandningen ovanpå de stekta potatisskivorna och varva med den hackade dillen och salt och peppar. Häll resterande olja över alltsammans. Täta med en hopvikt handduk mellan kastrullen och locket. Ångkoka riset på låg värme i ca 30 minuter.
  6. Garnering: Blanda saffran med hett vatten. Låt stå några minuter. Hetta upp olja i en liten panna och lägg i berberisbär, lingon, vinbär eller russin. Skaka pannan.
  7. Vid serveringen, blanda någon deciliter av det kokta riset med saffransblandningen. Garnera med saffrans- och bärriset samt potatisskivorna.

För alla

Fri från gluten, laktos, mjölkprotein och ägg.

Tips

Maria lagar risotton med bondbönor, ta 750 g färska eller 400 g frysta.
Låt dem koka med riset från början.

Ingredienser

Portioner: 6
  • 4 1/2 dl basmatiris
  • ca 2 l vatten
  • 1/2 msk salt
  • 2 1/2 medelstora potatisar
  • 0,8 dl olivolja
  • 2 burkar bönor t ex kidneybönor eller kikärter (à 400 g)
  • 1 dl hackad dill
  • 1/2 tsk salt
  • 2 krm svartpeppar
Till garnering
  • 1/2 påse saffran (à 0,5 g)
  • 2 msk hett vatten
  • 1/2 msk olja
  • 1 1/2 msk torkade berberisbär (zereshk) eller torkade lingon/vinbär, alt russin
Lägg till i inköpslistan

Näringsvärde
Per portion

Energi 2164 kJ / 517 kCal

Klimatguide

0 - 0,7 kg CO2e/portion

Vad du äter kan göra stor skillnad, inte bara för dig själv, utan även för miljön och klimatet. Inspireras av våra klimatguidade recept som hjälper dig att minska klimatpåverkan – utan att för den skull minska på matglädjen.

Läs mer om våra klimatguidade recept