Hej!

Du verkar ha en gammal webbläsare. Uppdatera för att få ut det mesta av ICA.se.

1-4 TIM | Medel

Påskbröd med valnötter

Ett gott bröd gör mycket på påskbordet! Det här härliga brödet har smak av valnötter och är supergott att servera som tillbehör till påsklunchen. Bred på lite smör, lägg på ett par ostskivor och njut!

Detta är ett recept från Buffé nr 3, 2005
Till Buffé

Gör så här

Bra att veta när du ändrar antalet portioner

Detta recept är gjort för 1 bröd portioner. När du ändrar antalet portioner så ändras också mängden i ingredienserna. I vissa fall kan detta resultera i att tillagningstiden behöver justeras.

  1. Häll vatten och olja i bakskålen. Vispa ner Fiberhusk i vätskan.
  2. Tillsätt salt, pomeransskal och Fibrex.
  3. Mät eller väg mjölet noga och tillsätt det. Grovhacka valnötterna och lägg i dem. Tillsätt jästen.
  4. Baka färdigt i maskinen: Välj det glutenfria programmet eller ett annat lämpligt program om maskinen saknar specialprogram. Tryck på start.
  5. Stjälp upp brödet när det är klart, ta bort vingen och låt det svalna insvept i en bakduk.
  6. Grädda i vanlig ugn: Följ punkt 1-3.
  7. Programmera enbart maskinens degprogram. Tryck START.
  8. Sätt ugnen på 225°C. Flytta över den bearbetade och färdigjästa degen till en smord och sesambeströdd rund bakform (ca 20 cm i diameter för 1 bröd). Täck med bakduk och låt jäsa 15 minuter.
  9. Pensla eventuellt med uppvispat ägg och garnera med en hel valnöt.
  10. Grädda i ugnens nedre del 20-25 minuter. Låt stå en stund i formen innan det stjälps upp och får svalna under bakduk.

För alla

Fri från gluten och ägg om inte brödet penslas med ägg. Innehåller mjölk.

Tips

Fiberhusk är torkat skal av indiskt loppfrö, Plantago Psyllium. Det är gelbildande i kontakt med vätska och en bra ersättning för vanligt glutennät.
FIBREX är fiber från sockerbetan. Innehåller 67 % kostfibrer som ger brödet bra tuggmotstånd. Används till bakning och matlagning, t ex i färs.

Glutenfri mjölmix:
Receptet är provbakat med Sempers glutenfria mix baserad på vetestärkelse som innehåller mjölk. Den som väljer ett annat glutenfritt mjöl bör själv anpassa mjölmängden, eftersom olika produkter kan ge något varierande resultat.

Ändra till vetemjöl:
Byt ut glutenfri mjölmix mot vetemjöl. Fiberhusk kan uteslutas.Valnötterna kan ge brödet en brun färgton. Brödet är provbakat i Panasonic SD-253 bakmaskin. Om annan maskin används kan receptet behöva viss modifiering.

Ingredienser

Portioner: 1 bröd
  • 4 dl kallt vatten
  • 2 msk olja
  • 1 msk fiberhusk
  • 1 tsk salt
  • 1 1/2 tsk malda pomeransskal
  • 1 dl Fibrex
  • 7 1/2 dl fin glutenfri mjölmix med mjölk
  • 8 valnötskärnor
  • 1 påse torrjäst
Till form och pensling
  • olja
  • ev 1 uppvispat ägg
Lägg till i inköpslistan
Trött på att irra runt i butiken?