Recept: Pannkakssmet - Grundrecept till plättar och pannkakor
  • Recept
  • Medel
  • Tid: Under 30 minuter

Pannkakssmet - Grundrecept till plättar och pannkakor

591 röster

Pannkakssmet till plättar och pannkakor, detta väl beprövade grundrecept får pannkakorna att smaka som de ska! Med smör i smeten behöver du inget extra fett till gräddningen, dessutom ger det en härlig smak till plättarna.

Detta är ett recept från Buffé nr 3, 2003.

Ingredienser

10 pannkakor eller 30 plättar

  • 3 ägg
  • 6 dl mjölk
  • 2 1/2 dl vetemjöl
  • 1/2 tsk salt
  • 2 msk smör

Så här gör du

  1. Vispa samman äggen med hälften av mjölken.
  2. Tillsätt mjölet och vispa till en klimpfri smet. Vispa i resten av mjölken och saltet.
  3. Smält smöret och vispa ner i smeten. Du behöver då inte använda extra fett vid gräddningen.
  4. Hetta upp laggen. Häll i ett tunt lager smet. När ytan stelnat och blivit matt är det dags att vända pannkakan eller plättarna. Stek i ytterligare någon minut.

För alla

Innehåller gluten, laktos, mjölkprotein och ägg.
Gör glutenfri: byt ut vetemjölet mot samma mängd fin glutenfri mjölblandning från Semper eller Finax.
Gör laktos- och mjölkproteinfri: byt mjölken mot t ex Solhavre och använd mjölkfritt margarin.

Näringsvärde per portion
Energi:
1412 kJ / 337 kcal
Protein:
14 g
Kolhydrat:
34,4 g
Fett:
15,6 g
Salt:
1,26 g
0 - 0,7 kg CO -e/per portion
1,4 - 2,4 kg CO -e /per portion
0,7 - 1,4 kg CO -e /per portion
0 - 0,7 kg CO -e /per portion

Vad du äter kan göra stor skillnad, inte bara för dig själv, utan även för miljön och klimatet. Inspireras av våra klimatguidade recept som hjälper dig att minska klimatpåverkan – utan att för den skull minska på matglädjen.
Läs mer om våra klimatguidade recept

Lägg till en egen kommentar.

Visa kommentarer