Hej!

Du verkar ha en gammal webbläsare. Uppdatera för att få ut det mesta av ICA.se.

1-4 TIM | Medel

Öländska kroppkakor

Kroppkakor är klassisk svensk husmanskost när den är som bäst! Dessa kroppkakor med rimmat sidfläsk är en smaksensation som blir väl värd tiden i köket! Servera kroppkakorna med lingonsylt och skirat smör.

Detta är ett recept från Buffé nr 10, 2008
Till Buffé

Gör så här

Bra att veta när du ändrar antalet portioner

Detta recept är gjort för 8 portioner. När du ändrar antalet portioner så ändras också mängden i ingredienserna. I vissa fall kan detta resultera i att tillagningstiden behöver justeras.

  1. Skär fläsket i små tärningar. Skala och finhacka löken. Blanda fläsk, lök och kryddpeppar. Detta kan med fördel göras dagen före. Förvara i så fall i kylen.
  2. Skala och raspa (på den raspiga sidan av rivjärnet) den råa potatisen fint. Låt rinna av i ett durkslag och pressa sedan ut vätskan ordentligt i en handduk.
  3. Pressa den kokta potatisen i en potatispress. Blanda med den råa potatisen, vetemjöl och salt till en deg.
  4. Koka upp lättsaltat vatten i en stor kastrull. Forma degen till 3 rullar på mjölad arbetsbänk (för 8 port). Dela varje rulle i 8 bitar. Forma varje bit till en boll. Gör en liten urgröpning i mitten och fyll med ca 1 1/2 msk fläsk- och lökblandning. Nyp ihop och forma till en kroppkaka.
  5. Lägg hälften av kroppkakorna i vattnet och låt sjuda 45-60 minuter. När de är färdiga, ta upp med hålslev och sjud resten. Alternativt låt dem sjuda i 2 stora kastruller samtidigt. Servera med lingonsylt och skirat smör.

För alla

Äggfri. Laktos- och mjölkproteinfri, under förutsättning att man serverar med anpassade tillbehör.
Gör glutenfri: ersätt vetemjölet med tex glutenfri mjölmix.

Ingredienser

Portioner: 8
  • 400 g rimmat sidfläsk
  • 1 gul lök
  • 1 1/2 msk stött kryddpeppar
  • 2 kg rå, oskalad potatis
  • 400 g skalad, kokt potatis
  • 2 dl vetemjöl
  • 2 tsk salt
  • 2 msk vetemjöl till utbakning
Lägg till i inköpslistan