Hej!

Du verkar ha en gammal webbläsare. Uppdatera för att få ut det mesta av ICA.se.

ÖVER 60 MIN | Medel

Morotssemla med apelsin och mandel

Baka snyggt soliga småsemlor och låt dina fikagäster gissa den hemliga ingrediensen! Jo, det är inget mindre än morotsjuice ger färg och sötma i både bullen och fyllningen. Morotssemlan är även spetsad med apelsin, som bryter av fint mot morotssmaken.

Detta är ett recept från Buffé nr 1, 2016
Till Buffé

Gör så här

Bra att veta när du ändrar antalet portioner

Detta recept är gjort för ca 40 små portioner. När du ändrar antalet portioner så ändras också mängden i ingredienserna. I vissa fall kan detta resultera i att tillagningstiden behöver justeras.

  1. Skär smöret i tärningar.
  2. Smula jästen och blanda med morotsjuicen i en bunke eller i en köksmaskin med degkrok tills jästen löses upp.
  3. Tillsätt smör, socker, kardemumma, salt och mjöl.
  4. Arbeta degen 15 minuter i maskin eller 20 minuter för hand. Låt jäsa övertäckt 1 timme.
  5. Ta upp degen på mjölat bakbord. Knåda lätt och dela på mitten. Rulla till två längder och dela varje längd i 20 bitar (för 40 små semlor).
  6. Rulla till släta bullar och lägg på 3 bakpappersklädda plåtar. Låt jäsa övertäckt ytterligare 30 minuter.
  7. Sätt ugnen på 225°C.
  8. Grädda i mitten av ugnen 8-10 minuter, tills de har fått fin färg. Låt svalna på galler under bakduk.
  9. Skär av toppen på bullarna. Ta ut lite av inkråmet så att en grop bildas. Spara inkråmet i en bunke.
  10. Fyllning: Riv mandelmassan grovt. Vispa ihop brödinkråm och mandelmassa med en elvisp. Tillsätt morotsjuice, apelsinskal och – juice. Vispa ihop till en jämn smet.
  11. Vispa grädden fluffig.
  12. Fyll bullarna med mandelfyllningen.
  13. Spritsa eller klicka på grädden. Lägg på locken.
  14. Garnering: Pudra över florsocker.

För alla

Fri från ägg. Innehåller gluten.
Gör laktosfri: välj laktosfria produkter av matfett och grädde.
Gör mjölkproteinfri: välj mjölkfritt matfett och byt ut grädden mot vispningsbar mjölkfri ersättningsprodukt.

Ingredienser

Portioner: ca 40 små
  • 150 g rumsvarmt smör
  • 50 g jäst
  • 5 dl rumsvarm morotsjuice
  • 1 1/2 dl strösocker
  • 2 tsk stött kardemumma
  • 1/2 tsk salt
  • 14 dl vetemjöl (840 g)
Fyllning
  • 400 g mandelmassa
  • 1 1/2 dl morotsjuice
  • 1 msk finrivet apelsinskal
  • 1/2 dl färskpressad apelsinjuice
  • 5 dl vispgrädde
Garnering
  • florsocker
Lägg till i inköpslistan

Näringsvärde
Per portion

Energi 901 kJ / 215 kCal

Klimatguide

0 - 0,7 kg CO2e/portion

Vad du äter kan göra stor skillnad, inte bara för dig själv, utan även för miljön och klimatet. Inspireras av våra klimatguidade recept som hjälper dig att minska klimatpåverkan – utan att för den skull minska på matglädjen.

Läs mer om våra klimatguidade recept

Just nu sprids bluffmeddelanden om presentkort som ser ut att komma från ICA. Läs mer