Vilken innertemperatur ska köttdetaljen ha?

När kött värms upp drar det ihop sig och släpper vätska. Blir innertemperaturen för hög har köttet tappat för mycket vätska och blivit torrt. Innertemperaturen är alltså nyckeln till att lyckas och stektermometern din bästa assistent.

Börja med att rumstemperera köttet. Då tar det kortare tid att nå rätt innertemperatur och köttet hinner släppa mindre vätska. Sedan är en digital stektermometer säkraste sättet att få ett gott resultat. Även kockarna använder en!

 

Köttet eftersteker

Tänk på att innertemperaturen fortsätter stiga efter att du tagit ut köttet ur ugnen, upp till 3-5°C på en stor stek som stått i hög ugnsvärme. Ju lägre temperatur du har vid tillagningen och ju mindre köttstycket är, desto mindre eftersteker köttet.

 

Mät mitt i köttet

Med innertemperatur menar man kärntemperatur, alltså mitt i köttets tjockaste del. Temperaturerna här nedan är främst avsedda för större köttstycken i ugn, men visst kan du ha dem som vägledning även när du steker en skiva kött i panna.

 

Aldrig utan en stektermometer

En digital stektermometer är säkraste sättet att få ett gott resultat. Till och med kockarna använder en! Tänk på att köttet tillagas i hög temperatur kan innertemperaturen stiga ca 5°C efter att du tar ut den från värmen. Ju lägre temperatur du har vid tillagningen, desto mindre eftersteker köttet.

ica köttskola termometer

Vid vilken innertemperatur är köttet klart?

 

Griskött

  • Fläskkarré 80-85°C
  • Kotlettrad, julskinka 72°C
  • Fläskfilé, fläskytterfilé, kotlett, skinka 70°C
Köttskola - Stekgrader

Nötkött

  • Biff entrecôte, nötytterfilé, oxfilé, rostas, ryggbiff mm 55-70°C
  • Fransyska 70-75°C
ica köttskola stekgrad nötRare
ica köttskola stekgrad nötMedium
ica köttskola stekgrad nötWell done

Kalv

  • Etrecôte, kalvfilé, kalvytterfilé 60-70°C
  • Kalvstek 65°C
ica köttskola stekgrad kalvRare
ica köttskola stekgrad kalvMedium
ica köttskola stekgrad kalvWell done

Lamm

  • Entrecôte, filé, kotlett, rostbiff, racks, stek, ytterfilé 58-70°C
  • Färs 70°C
ica köttskola stekgrad lammRare
ica köttskola stekgrad lammMedium
ica köttskola stekgrad lammWell done

Alla innertemperaturer

Se fullständig lista med innertemperaturer för kött, kyckling och fisk