Matskola

Vilken köttbit passar till vad?

Vi vill att du ska hitta den goda smaken i varje köttbit, så i vår matskola får du lära dig allt du behöver för att kunna välja den köttbit som passar bäst till grytan, steken eller biffen.

Välj rätt köttbit

Visste du att köttet, eller styckdetaljen som det också kallas, har olika smak och mörhet beroende på var på djuret det sitter? Muskler som fått jobba mer, till exempel de på djurets framdel, innehåller mer fett och kraftigare bindväv som ger fyllig köttsmak men kräver längre tillagningstid. Ryggmusklerna på mitten däremot har varit mer stilla och är mörare. Förenklat kan man säga att:

  • Framdelskött passar ofta bäst till grytor av olika slag
  • Mittdelskött är fina, möra bitar som blir bäst att steka eller grilla
  • Bakdelskött gör sig ofta bäst som stek i ugn
  • Goda grytor av framdelskött

    Goda grytor av framdelskött

    Framdelskött, med styckdetaljer som till exempel bog och bringa, är smakrikt men kräver ofta längre tillagningstid. Mört och gott blir köttet när det puttrar sakta i gryta. Lägg i köttet när vätskan kokar. Framdelskött blir också bra när du lagar det länge på låg temperatur i ugn.

  • Mitten är mörast

    Mitten är mörast

    Det möraste köttet, med styckdetaljer som filé, biff, entrecôte och kotlett, sitter på mitten av djuret. Säljs ofta i skivor som snabbt blir klara när du lägger dem i panna eller på grill. Rumstemperera köttet först och stek i hälften smör (för den goda smaken) och hälften olja (tål högre temperatur). Låt pannan bli ordentligt het så får du en fin, god stekyta, och lägg bara i så mycket att köttet inte kyler pannan. Då kan det bli mer kokt än stekt.

  • Bak sitter steken

    Bak sitter steken

    Bakdelskött med styckdetaljer som till exempel rostbiff, fransyska och innanlår, är också ganska mört och passar fint att helsteka i ugn. Låt köttet bli rumstempererat så får det bästa möjliga start, och använd gärna en digital termometer, så vet du säkert när köttet är färdigt. Tunt skivat bakdelskött kan du också vända snabbt i stekpannan eller på grillen.

Artiklar (1563)

Matskola

Lär dig laga hjort

Lär dig mer om hjortens olika delar, få tips på tillagning och härliga hjortrecept.

Matskola

Hemgjord schnitzel

Här visar vi steg för steg hur du får till en frasig schnitzel på skinkinnanlår.

Lättare än du tror

Koka egen buljong

Att koka egen buljong kan vara enklare än du tror. Här ger vi tipsen för godaste buljongen

Värt att veta!

Allt om lamm

Här hittar du recept på lamm och får lära dig allt om lammets olika delar.

För dig som älskar räkor

Räkor

I den här miniguiden frossar vi i fakta och kuriosa om räkor, och lär oss vilka räkor man får äta.

Allt du behöver veta

Rena rama rabarbern

Vi tar reda på allt om den ståtliga grönsaken och bjuder på härliga recept med rabarber.