Smart genväg till koll på kött

Allt kött kan bli mört, det tar bara olika lång tid. Men hur vet man vilket kött som passar till vad? Vi vill att du ska hitta den goda smaken i varje köttbit, och har helt sonika delat in djuret i tre delar – fram, mitten och bak.

Visste du att köttet har olika smak och mörhet beroende på var på djuret det sitter? Muskler som fått jobba mer, till exempel de på djurets framdel, innehåller mer fett och kiraftigare bindväv som ger fyllig köttsmak men kräver längre tillagningstid. Ryggmusklerna på mitten däremot har varit mer stilla och är mörare.

Förenklat kan man säga att:

  • Framdelskött passar ofta bäst till grytor av olika slag
  • Mittdelskött är fina, möra bitar som blir bäst att steka eller grilla
  • Bakdelskött gör sig ofta bäst som stek i ugn
Gryta
Köttskola

Fram för goda grytor

Framdelskött, till exempel bog och bringa, är smakrikt men kräver ofta längre tillagningstid. Det beror på att musklerna har jobbat en del och utvecklat kraftigare bindväv, som tillsammans med mer insprängt fett ger härligt mustig smak. Mört och gott blir köttet när det puttrar sakta i gryta – lägg i köttet när vätskan kokar. Framdelskött blir också bra när du lagar det länge på låg temperatur i ugn.

Köttskola

Mitten är mörast

Det möraste köttet, som filé, biff, entrecôte och kotlett, sitter på mitten av djuret. Säljs ofta i skivor som snabbt blir klara när du lägger dem i panna eller på grill. Rumstemperera köttet först och stek i hälften smör (för den goda smaken) och hälften olja (tål högre temperatur). Låt pannan bli ordentligt het så får du en fin, god stekyta, och lägg bara i så mycket att köttet inte kyler pannan. Då kan det bli mer kokt än stekt.

Köttskola

Bak sitter steken

Bakdelskött, till exempel rostbiff, fransyska och innanlår, är också ganska mört och passar fint att helsteka i ugn. Låt köttet bli rumstempererat så får det bästa möjliga start, och använd gärna en digital termometer, så vet du säkert när köttet är färdigt. Tunt skivat bakdelskött kan du också vända snabbt i stekpannan eller på grillen.