Hej!

Du verkar ha en gammal webbläsare. Uppdatera för att få ut det mesta av ICA.se.

60 MIN | Medel

Mammas köttbullar

Mammas köttbullar är ett recept på utsökta små hemmagjorda köttbullar. Köttbullarna tillverkas av nöt och fläskfärs. Servera köttbullarna med gräddsås, kokt potatis och rårivna morötter.

Gör så här

Bra att veta när du ändrar antalet portioner

Detta recept är gjort för 4 portioner. När du ändrar antalet portioner så ändras också mängden i ingredienserna. I vissa fall kan detta resultera i att tillagningstiden behöver justeras.

  1. Smula sönder brödet i en bunke eller riv potatisen. Häll på mjölken och låt stå ca 10 min. Rör ner nötfärs, fläskfärs, salt och peppar. Tillsätt ägg och lök. Arbeta färsen smidig.
  2. Skölj händerna i kallt vatten och forma färsen till jämnstora bullar. Bryn köttbullarna runt om i matfettet. Lägg inte i för många åt gången.
  3. Minska värmen och låt köttbullarna eftersteka 10 min. Ta upp köttbullarna och håll dem varma.
  4. Sås: Häll bort det mesta av stekfettet. Tillsätt vatten eller buljong. Vispa ur pannan med vätskan. Häll grädden i skyn. Rör ut mjölet i lite vatten. Vispa ner redningen i skyn. Smaka av med salt och peppar. Låt såsen koka 5-10 min.
  5. Servera köttbullarna med såsen, kokt potatis, rårivna morötter och ättiksgurka.

Ingredienser

Portioner: 4
  • 3 st skivor vitt formbröd eller kokta potatisar
  • 2 dl mjölk eller vatten
  • 300 g nötfärs
  • 100 g fläskfärs
  • 1 tsk salt
  • 1 1/2 krm vitpeppar
  • 2 msk finhackad lök
  • 1 1/2 msk smör eller margarin
Sås
  • 2 1/2 dl vatten eller buljong
  • 1 dl grädde
  • 1 1/2 msk vetemjöl
  • vatten
  • salt
  • vitpeppar
Lägg till i inköpslistan