Hej!

Du verkar ha en gammal webbläsare. Uppdatera för att få ut det mesta av ICA.se.

60 MIN | Medel

Lax med tomatveteotto och rostade rotfrukter

Här får citron- och sesambakad lax sällskap av rostade rotfrukter och en smakrik tomatveteotto – en variant på risotto med matvete, tomat och parmesan. Toppad med hackade hasselnötter och ruccola passar den här smakrika rätten lika bra till lunchlådan som till middagsbjudningen!

Detta är ett recept från Buffé nr 4, 2018
Till Buffé

Gör så här

Bra att veta när du ändrar antalet portioner

Detta recept är gjort för 4 portioner. När du ändrar antalet portioner så ändras också mängden i ingredienserna. I vissa fall kan detta resultera i att tillagningstiden behöver justeras.

  1. Sätt ugnen på 175°C.
  2. Lax: Blanda olja, salt, peppar och citronskal. Gnid in laxen med kryddblandningen. Lägg i en smord ugnsform. Strö över sesamfrön. Ställ in i mitten av ugnen ca 20 minuter. 
  3. Rostade rotfrukter: Höj temperaturen i ugnen till 225°C.
  4. Skala och skär rotfrukterna i mindre bitar och lägg på en plåt. Blanda med olja, salt och peppar. Ställ in i mitten av ugnen ca 15 minuter. Rör om då och då.
  5. Tomatveteotto: Fräs vitlöken i rapsoljan tills den mjuknar. Tillsätt matvete, passerade tomater, buljongtärning, vatten, salt och honung. Låt koka ca 15 minuter under lock tills matvetet är klart, det ska ha lite tuggmotstånd. Rör ner osten.
  6. Till servering: Servera tomatveteotton med laxen och rostade rotfrukter. Toppa med ruccola och hasselnötter.

För alla

Kontrollera noga innehållet i buljongen.
Fri från laktos men innehåller gluten och mjölkprotein.
Gör äggfri: känsliga äggallergiker bör välja ost utan konserveringsämnet E1105 Lysozym.

Ingredienser

Portioner: 4
Lax
  • 1 1/2 msk olivolja
  • 1 tsk salt
  • 1 tsk svartpeppar
  • 1 msk finrivet citronskal
  • 500 g laxfilé utan skinn
  • 1/2 msk sesamfrön
Rostade rotfrukter
  • 500 g blandade rotfrukter
  • 1 msk olivolja
  • 2 krm salt
  • 1 krm svartpeppar
Tomatveteotto
  • 1 riven vitlöksklyfta
  • 1 msk rapsolja
  • 250 g matvete
  • 1/2 förp passerade tomater (à 500 g)
  • 1 grönsaksbuljongtärning
  • 4 dl vatten
  • 2 krm salt
  • 1/2 msk honung
  • 1 dl finriven parmesanost
Till servering
  • 65 g ruccola
  • 1 dl rostade hackade hasselnötter
Lägg till i inköpslistan

Kupongen är laddad

Färsk laxfilé i bit, vacpack

10 % rabatt

ICA Gott Liv 600 g

Mer info

Näringsvärde
Per portion

Energi 3627 kJ / 869 kCal

Klimatguide

0 - 0,7 kg CO2e/portion

Vad du äter kan göra stor skillnad, inte bara för dig själv, utan även för miljön och klimatet. Inspireras av våra klimatguidade recept som hjälper dig att minska klimatpåverkan – utan att för den skull minska på matglädjen.

Läs mer om våra klimatguidade recept