Lax med tomatveteotto och rostade rotfrukter

6
0 Klimatsmart
Lax med tomatveteotto och rostade rotfrukter

Här får citron- och sesambakad lax sällskap av rostade rotfrukter och en smakrik tomatveteotto – en variant på risotto med matvete, tomat och parmesan. Toppad med hackade hasselnötter och ruccola passar den här smakrika rätten lika bra till lunchlådan som till middagsbjudningen!

Skriv ut

Ett recept från:
Buffé nr 4, 2018

Lax med tomatveteotto och rostade rotfrukter

Ingredienser

4 portioner

Lax

1 1/2 msk
olivolja
1 tsk
salt
1 tsk
svartpeppar
1 msk
finrivet citronskal
500 g
laxfilé utan skinn
1/2 msk
sesamfrön

Rostade rotfrukter

500 g
blandade rotfrukter
1 msk
olivolja
2 krm
salt
1 krm
svartpeppar

Tomatveteotto

1
riven vitlöksklyfta
1 msk
rapsolja
250 g
matvete
1/2
förp passerade tomater (à 500 g)
1
grönsaksbuljongtärning
4 dl
vatten
2 krm
salt
1/2 msk
honung
1 dl
finriven parmesanost

Till servering

65 g
rucola
1 dl
rostade hackade hasselnötter

För alla

Kontrollera noga innehållet i buljongen.
Fri från laktos men innehåller gluten och mjölkprotein.
Gör äggfri: känsliga äggallergiker bör välja ost utan konserveringsämnet E1105 Lysozym.

Under 60 minuter

Gör så här

Vad tyckte du om receptet?

6

Kommentarer

Näringsvärde per portion

Energi 3627 KJ / 869 kCal
Fett 48 g
Salt 4.29 g
Kolhydrater 61 g
Protein 41 g
Läs mer om näringsvärden

Klimatguide

0,5 - 1,40 kg CO2e/portion

Vad du äter kan göra stor skillnad, inte bara för dig själv, utan även för miljön och klimatet. Inspireras av våra klimatguidade recept som hjälper dig att minska klimatpåverkan – utan att för den skull minska på matglädjen.

Läs mer om klimatguiden

Testa liknande recept