UNDER 45 MIN | Medel

Kycklingfilé med brysselkål och ostpotatismos

Här delar vi med oss av ett tips som höjer ditt potatismos; osten Folke! Riv ner osten och låt smälta när du rör runt. Till detta äter du kyckling och brysselkål som fått ugnsbakas ihop med smaker från vitlök och en liten hint av honung. Vi lovar att du aldrig kommer vilja servera något annat!

Detta är ett recept från ICAs matkasse v 41, 2020
Till matkassen

Gör så här

Bra att veta när du ändrar antalet portioner

Detta recept är gjort för 4 portioner. När du ändrar antalet portioner så ändras också mängden i ingredienserna. I vissa fall kan detta resultera i att tillagningstiden behöver justeras.

  1. Sätt ugnen på 225°C.
  2. Mos: Koka upp vatten i en kastrull. Skala potatisen och dela den i jämnstora mindre bitar. Lägg i potatisen och låt småkoka under lock tills den är mjuk.
  3. Brysselkål och kyckling: Ansa och dela brysselkålen. Blanda den med hälften av oljan och pressa i vitlök, salta och peppra. Häll ut på en ugnsplåt.
  4. Bryn kycklingen i resten av oljan i en stekpanna och krydda med salt och peppar. Lägg filéerna på plåten och sätt in mitt i ugnen ca 12 minuter eller tills innertemperaturen på kycklingen är 72°C. Ringla över honungen.
  5. Mos: Häll av potatisen och låt den ånga av. Värm mjölken. Krossa potatisen med en visp och blanda den med mjölk och ost. Smaka av med salt och peppar.
  6. Servera kycklingen med mos och brysselkål.

För alla

Fri från gluten och ägg.
Gör laktosfri: välj laktosfri mjölkdryck.
Gör mjölkproteinfri: byt ut mjölk mot mjölkproteinfri ersättningsprodukt. Välj mjölkproteinfritt ostalternativ.

Tips

Krydda kycklingen med lite rosmarin.

Ingredienser

Portioner: 4
Mos
  • 900 g potatis
  • 2 1/2 dl mjölk
  • 1/2 påse riven ost (gärna Folke)
  • salt
  • peppar
Brysselkål och kyckling
  • 500 g brysselkål
  • 1 1/2 msk olja
  • 1 vitlöksklyfta
  • 4 kycklingfiléer (à ca 150 g)
  • 1 msk honung eller ljus sirap

Näringsvärde
Per portion

Energi 2254 kJ / 538 kCal

Klimatguide

0,5 - 1,4 kg CO2e/portion

Vad du äter kan göra stor skillnad, inte bara för dig själv, utan även för miljön och klimatet. Inspireras av våra klimatguidade recept som hjälper dig att minska klimatpåverkan – utan att för den skull minska på matglädjen.

Läs mer om våra klimatguidade recept