Hej!

Du verkar ha en gammal webbläsare. Uppdatera för att få ut det mesta av ICA.se.

45 MIN | Medel

Kryddiga köttbullar med morotskross

Idag bjuder vi på kryddiga köttbullar med en spännande morotskross som tillbehör. Köttbullarna smaksätts med curry och lime, som blir en kombination av perfektion. De skivade morötterna kokas mjukt innan de stöts tillsammans med smör och ingefära. Avnjut med en frisk myntayoghurt och krispiga solroskärnor.

Detta är ett recept från ICAs matkasse v 36, 2015
Till matkassen

Gör så här

Bra att veta när du ändrar antalet portioner

Detta recept är gjort för 4 portioner. När du ändrar antalet portioner så ändras också mängden i ingredienserna. I vissa fall kan detta resultera i att tillagningstiden behöver justeras.

  1. Morotskross: Skala och skiva morötterna. Koka dem mjuka i vatten.
  2. Köttbullar: Pressa vitlök i en bunke. Skölj limen och riv skalet fint.  
  3. Blanda vitlök och limeskal med färsen. Krydda med salt, paprikapulver och curry. Forma till köttbullar och stek dem i olivolja i en stekpanna ca 8 minuter. Vänd dem och då. 
  4. Morotskross: Häll av vattnet från morötterna och krossa dem med en visp tillsammans med smör. Skala och riv ingefära. Smaka av med ingefära, limesaft, salt och peppar.
  5. Myntayoghurt: Plocka av bladen från myntan och strimla dem. Blanda dem med yoghurten. Smaka av med salt och peppar.
  6. Tillbehör: Plocka salladen och klyfta limen.
  7. Servera köttbullarna med morotskross, myntayoghurt, sallad och limeklyftor. Strö över solroskärnor.

För alla

Rätten är fri från gluten och ägg.
Gör laktosfri: använd matfett och yoghurt utan laktos.
Gör mjölkproteinfri: använd mjölkfritt matfett. Byt ut yoghurt till soja-, havre- eller risbaserad ersättningsprodukt.

Ingredienser

Portioner: 4
Morotskoss
  • 1 kg morötter
  • 1 msk smör
  • 2 msk riven ingefära
  • 1/2 lime (saften)
  • salt och peppar
Köttbullar
  • 2 vitlöksklyftor
  • 1/2 lime (skalet)
  • ca 500 g blandfärs
  • 1/2 tsk salt
  • 1 tsk paprikapulver
  • 1/2 msk curry
  • 2 tsk olivolja
Myntayoghurt
  • 1 kruka mynta
  • 2 dl matyoghurt
Tillbehör
  • 1 krispsallad
  • 1/2 lime
  • 50 g solroskärnor
Lägg till i inköpslistan

Näringsvärde
Per portion

Energi 2365 kJ / 564 kCal

Klimatguide

1,4 - 2,4 kg CO2e/portion

Vad du äter kan göra stor skillnad, inte bara för dig själv, utan även för miljön och klimatet. Inspireras av våra klimatguidade recept som hjälper dig att minska klimatpåverkan – utan att för den skull minska på matglädjen.

Läs mer om våra klimatguidade recept