UNDER 60 MIN | Medel

Kryddig tomatsås

En härlig tomatsås kryddad på indiskt vis med spiskummin, kanel och kryddnejlika. God till falafel, pasta- och risrätter. Kryddan hing, flitigt använd i Indien, utvinns ur saven från en fänkålssläkting och påminner om lök och vitlök i smaken.

Detta är ett recept från Buffé nr 9, 2014
Till Buffé

Gör så här

Bra att veta när du ändrar antalet portioner

Detta recept är gjort för 4 portioner. När du ändrar antalet portioner så ändras också mängden i ingredienserna. I vissa fall kan detta resultera i att tillagningstiden behöver justeras.

  1. Dela, kärna ur och finhacka chilin.
  2. Fräs chili, spiskummin, kanelstång, kryddnejlikor och hing eller vitlök i 
oljan i en kastrull ca 1⁄2 minut. 
  3. Tillsätt garam masala, tomatpuré, ingefära och vatten. Tillsätt sockret och krydda med salt.
  4. Koka upp och låt småkoka ca 30 minuter under lock.
  5. Servera gärna tomatsåsen till Indiska blomkålsbollar.

För alla

Fri från gluten, laktos, mjölkprotein och ägg.

Ingredienser

Portioner: 4
  • 1 röd chilifrukt (t ex spansk peppar)
  • 1 tsk malen spiskummin
  • 1 kanelstång
  • 2 hela kryddnejlikor
  • 1 hackad vitlöksklyfta eller 1/2-1 tsk hing, för 4 portioner
  • 1 msk rapsolja
  • 2 tsk garam masala
  • 1 1/4 dl tomatpuré
  • 2 tsk finriven färsk ingefära
  • 4 1/2 dl vatten
  • 1 msk strösocker
  • 1/2 tsk salt

Näringsvärde
Per portion

Energi 251 kJ / 60 kCal