Hej!

Du verkar ha en gammal webbläsare. Uppdatera för att få ut det mesta av ICA.se.

1-4 TIM | Medel

Kokt rimmad fläsklägg med rotmos

En älskad husmansrätt! Genom att koka benfri rimmad fläsklägg med lök, morot, kryddpeppar och lagerblad får du en suverän buljong att smaksätta rotmoset med. Ett rotmos med betoning på morötter, följt av kålrot och potatis.

Detta är ett recept från Buffé nr 4, 2017
Till Buffé

Gör så här

Bra att veta när du ändrar antalet portioner

Detta recept är gjort för 4 portioner. När du ändrar antalet portioner så ändras också mängden i ingredienserna. I vissa fall kan detta resultera i att tillagningstiden behöver justeras.

  1. Fläsklägg: Skala och skiva lök och morot.
  2. Lägg fläskläggen i en stor kastrull (låt ev nät sitta kvar) och fyll på med vatten så det täcker, ca 2 liter (för 4 port). Koka upp och skumma väl. Tillsätt lök, morot, kryddpeppar och lagerblad. Låt koka under lock på svag värme tills köttet är mört, ca 2 timmar.
  3. Lyft upp köttet och låt det svalna något. Sila och spara buljongen.
  4. Klipp eller skär upp ev nät på fläskläggen och dra bort. Skär bort svålen. Skär köttet i skivor.
  5. Rotmos: Skala och skär morot, kålrot och potatis i grova bitar. Koka morot och kålrot i saltat vatten ca 20 minuter. Tillsätt potatisen och koka ytterligare ca 20 minuter eller tills allt är mjukt. Häll av vattnet. Mosa allt med en ballongvisp men inte för fint, det ska finnas lite bitar kvar. Späd moset med varm buljong från fläskläggen. Smaka av med salt.
  6. Buljong till servering: Koka ihop buljong och senap tills det börjar bli simmigt. Mixa eller vispa i smör och persilja. Slå buljongen över fläskläggen. Bjud med rotmos och en klick senap.

För alla

Fri från gluten och ägg.
Gör laktosfri: välj laktosfritt matfett.
Gör mjölkproteinfri: välj mjölkproteinfritt matfett.

Ingredienser

Portioner: 4
Fläsklägg
  • 1 gul lök
  • 1/2 morot
  • ca 1200 g benfri rimmad fläsklägg
  • 6 kryddpepparkorn
  • 1 lagerblad
Rotmos
  • 350 g morötter
  • 150 g kålrot
  • 250 g potatis
  • 3 dl buljong från fläskläggen
  • salt
Buljong till servering
  • 3 dl buljong från fläskläggen
  • 2 msk grov skånsk senap
  • 40 g smör
  • 1 dl hackad kruspersilja
Till servering
  • grovkornig senap
Lägg till i inköpslistan

Näringsvärde
Per portion

Energi 2497 kJ / 597 kCal

ICA återkallar ICA Wrap med tonfisk Läs mer