Klassisk slottsstek | Recept ICA.se

Hej!

Du verkar ha en gammal webbläsare. Uppdatera för att få ut det mesta av ICA.se.

1-4 TIM | Medel

Klassisk slottsstek

Underbar husmanskost - klassisk slottsstek av nötkött. Du gör slottssteken av fransyska eller innanlår, lök, ansjovisfiléer, sirap och grädde. Servera härligheten med kokt potatis, grönsaker och gélé.

Gör så här

Bra att veta när du ändrar antalet portioner

Detta recept är gjort för 4 portioner. När du ändrar antalet portioner så ändras också mängden i ingredienserna. I vissa fall kan detta resultera i att tillagningstiden behöver justeras.

  1. Smält smör i en stekgryta och bryn köttet runt om. Krydda med salt och peppar.
  2. Skala och skär löken i klyftor. Lägg ner lök, ansjovis+spad, sirap och ättika i grytan. Låt fräsa med 2 minuter. Tillsätt lagerblad, krydd- och vitpepparkorn och vatten.
  3. Låt koka under lock på svag värme tills köttet är mört, ca 1 1/2 timme (innertemperatur 75°C). Ös då och då med skyn.
  4. Ta upp steken. Låt vila 10-15 minuter. Skär köttet i skivor.
  5. Sila ner skyn i en kastrull (bör vara 3 dl sky (för 4 port), späd annars med mer vatten). Rör ut mjölet i kallt vatten. Vispa ner redningen och koka upp. Tillsätt grädden. Låt koka ca 5 minuter. Smaka av.
  6. Servera med kokt potatis, kokta grönsaker, inlagd pressgurka och gärna gélé.

För alla

Gör glutenfri: byt ut mjölet mot majsstärkelse.
Gör laktosfri: använd laktosfri grädde och laktosfritt matfett.
Gör mjölkproteinfri: byt ut grädden mot havre- eller sojabaserad gräddersättning och använd mjölkfritt matfett.

Ingredienser

Portioner: 4
  • smör att steka i
  • 800 g nötkött (fransyska eller innanlår)
  • 1 tsk salt
  • 1 krm peppar
  • 1 lök
  • 5 ansjovisfiléer + 4 msk ansjovisspad (för 4 port)
  • 1 msk sirap
  • 1 1/2 tsk ättiksprit (12%)
  • 1 lagerblad
  • 5 kryddpepparkorn
  • 5 vitpepparkorn
  • 3 1/2 dl vatten
  • 3 msk vetemjöl + 3 msk vatten (för 4 port)
  • 1 1/2 dl vispgrädde
  • smör
Lägg till i inköpslistan