Klassisk ärtsoppa och pannkaksbakelse

26
5
Klassisk ärtsoppa och pannkaksbakelse

En favorit på torsdagar är för många är den klassiska ärtsoppan. Detta recept på ärtsoppa och pannkaksbakelse gör du av bland annat gula ärter, lök, bogfläsk, ägg, mjöl, sylt och grädde. Vardagslyx!

Skriv ut
Klassisk ärtsoppa och pannkaksbakelse

Ingredienser

4 portioner

Ärtsoppa

5 dl torkade gula ärtor
15 dl vatten
1/2 msk salt till blötläggning
13 dl vatten
1/2 msk salt till kokning
1 liten gul lök
2 - 3 kryddnejlikor
250 g rimmat bogfläsk
1 tsk mejram eller timjan
salt

Pannkaksbakelse

2 ägg
2 1/2 dl vetemjöl
6 dl mjölk
3 dl sylt (av t ex blåbär och/eller hallon)
1 1/2 dl vispgrädde
1 msk smör
1/2 tsk salt

För alla

Ärtsoppan är fri från gluten, laktos och mjölkprotein.
Pannkaksbakelsen innehåller gluten, laktos och mjölkprotein.
Gör laktosfri: använd laktosfri mjölk och vispgrädde samt laktosfritt matfett.

Klimatanpassa

Ärtsoppan kan med fördel för klimatet kokas utan fläsk, ha då gärna i mer örter och en extra lök! Detta halverar rättens klimatpåverkan.

Gör så här

Vad tyckte du om receptet?

26

Kommentarer

Pernilla

2020-09-25

Skaffa dig en crockpot, Magnus...

Joakim

2020-01-16

tycker det tar för lång tid

Bo arne

2019-11-18

Du har helt rätt Magnus! En riktigt god ärtsoppa kan man bara göra på en riktigt god buljong.

Näringsvärde per portion

Energi 3906 KJ / 934 kCal
Fett 24 g
Salt 4.75 g
Kolhydrater 124 g
Protein 46 g
Läs mer om näringsvärden

Klimatguide

0,5 - 1,40 kg CO2e/portion

Vad du äter kan göra stor skillnad, inte bara för dig själv, utan även för miljön och klimatet. Inspireras av våra klimatguidade recept som hjälper dig att minska klimatpåverkan – utan att för den skull minska på matglädjen.

Läs mer om klimatguiden

Testa liknande recept