Vaniljbullar
Dessa smarriga vaniljbullar gör du på en vanlig bulldeg. Bullarna fyller du med en blandning av smör, socker och vaniljsocker. Över de saftiga vaniljbullarna strör du mandelsplitter innan gräddning och när bullarna svalnat ringlas glasyr på florsocker över.
Ett recept från:
Buffé nr 9, 2004
Ingredienser
30 bullar
50 g smör
5 dl mjölk
50 g jäst
1 1/2 dl strösocker
2 tsk malen kardemumma
1 krm salt
ca 15 dl vetemjöl (15 dl motsvarar ca 900 g)
Fyllning
200 g rumstempererat smör
1 1/2 dl strösocker
1/2 dl vaniljsocker
Till pensling och topping
1 ägg
50 g mandelsplitter
Glasyr
2 dl florsocker
4 - 4 1/2 tsk vatten
För alla
Innehåller gluten.
Gör laktosfri: välj laktosfria produkter av smör och mjölk.
Gör mjölkproteinfri: byt ut smör och mjölk mot mjölkproteinfria ersättningsalternativ.
Gör äggfri: uteslut ägget och använd istället valfri mjölkdryck till penslingen. Penslingen kan även helt uteslutas, eftersom bullarna dekoreras med glasyr.
Näringsvärdet är beräknat per styck.
Gör så här
Tips
Byt ut glasyren mot pärlsocker, som då strös på samtidigt med mandeln.
Har du lagat receptet?
Näringsvärde per portion
Energi959 KJ / 227 kCal
Fett7 g
Salt1 g
Kolhydrater37 g
Protein4 g
Kommentarer
⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️
Christina
2024-02-09Jättegoda, jag använder ingen maskin. 850g mjöl tycker jag blir perfekt och gräddas i 200 grader i någon minut längre istället👌🏻
Eva-lena
2023-10-09Första gången missade jag att man skulle blanda smör och sockret till fyllningen, men det var bara bra, för jag bredde på smör (mycket mindre än vad som anges i receptet) och strödde sedan över sockerblandningen innan jag rullade ihop degen. Då slapp jag få kvar en massa sockerblandat smör. Dessutom gjorde jag 48 bullar, som jag tycker ger tillräcklig storlek på en bulle. I övrigt är det ett bra recept.
Agneta
2022-09-30